ДВА ЛИЦА ЕВРОПОЛА: ЈАХАЧИ МАГЛЕ

EVROPOLНа свом путу ка Европској унији Србија је успоставила сарадњу са Европском полицијом (ЕВРОПОЛ). На званичном сајту Министарства унутрашњих послова Србије пише да је ЕВРОПОЛ организација полицијских органа држава чланица Европске уније која располаже криминалистичким подацима. Циљ ЕВРОПОЛ-а је да допринесе акцијама полиције и правосудних органа држава чланица Европске уније у борби против организованог криминала и тероризма, са нагласком на циљане криминалне организације.

На основу Закона о потврђивању Споразума о стратешкој сарадњи између Републике Србије и Европске полицијске канцеларије ЕВРОПОЛ-а, који је ступио на снагу 16. јуна 2009. године (преко Националне контакт тачке за сарадњу са Европолом), МУП Србије континуирано размењује информације које се односе на извршење кривичних дела, на податке о рутама кријумчара или особа умешаних у кривична дела. Размењују се  форензичке полицијске методе, осавремењују истражни поступци, методе обуке службеника, криминалистичко-обавештајне аналитичке методе итд.

Реално посматрано, улога ЕВРОПОЛ-а је прилично контроверзна. Еврофанатици се свакако радују што ЕВРОПОЛ постоји. Званични медији европских земаља свакодневно извештавају о успешно изведеним полицијским акцијама. Тако су полиције у Италији, Шпанији и Пољској ухапсиле 49 чланова Интернет банде, који су осумњичени за крађу 6,7 милиона евра, преусмеравањем новца преко илегалног налога на мрежи. Европске полиције ухапсиле су више од 500 особа, заплениле око 2,8 тона кокаина, као и стотине возила у низу акција против организованог криминала.

ЕВРОПОЛ је открио и криминалну мрежу која је наместила резултате 380 мечева који су играни на европском тлу. Том приликом, откривено је 425 особа (играча, судија и других званичника) које су учествовале у намештању резултата у петнаест земаља на Старом континенту. У сарадњи са Интерполом, откривено је још 30 утакмица широм света за које постоје докази о намештању резултата. Дакле, гледано кроз „ружичасте наочаре“ улога ЕВРОПОЛ-а је незамењива и пресудна у искорењивању криминала у Европи.

Међутим, евроскептици уочавају и тамну страну ове наднационалне организације која временом постаје тоталитарна. Недељник „НИН“ у тексту под насловом „Патриотско шпијунирање“ преноси да је „пре месец дана Француска усвојила ‘револуционарни’ закон којим су грађанима ове земље, али и целе Европе, у потпуности ускраћена сва грађанска права. Наиме, изгласан је закон по којем је европска полиција изнад права сваког човека, чиме је слобода Европљана застрашујуће угрожена. Тајне службе и полиција без икаквог судског решења од пре неколико дана могу да надзиру грађане на све могуће начине: прислушкују телефоне, читају мејлове, лоцирају телефоне, тајно снимају и у станове постављају прислушне уређаје. Осим тога, први пут у историји ове земље, највише судско веће нема више право, као што је то досад било, да одлучује до када ће мере праћења да трају. Дакле, сваки француски и европски грађанин остављен је на милост и немилост репресивним органима гоњења и пре него што о томе одлучи законодавац“.

Националне контакт тачке Републике Србије за сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом су процена информација у складу са националним правом и обезбеђивање правне сагласности у свакој размени информација. Нема потребе нагађати шта ће се догодити када Србија постане чланица ЕУ. Довољно је само бацити поглед у француско двориште. Све се дешава као у песми Бајаге и иструктора. Све нас види Eвропска полиција, светлост универзума –  јахачи магле.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: