ОПОЗИЦИОНА ХРОНИКА: ДЕМОКРАТЕ У ФРОНЦЛАМА

172132-demokratska-stranka02-ras-foto-oliver-bunicТежње појединаца да остваре своје амбиције највећи је непријатељ свакој политичкој партији. Странка која би могла да понесе престижно звање шампиона  у самоурушавању и „цепању“ на мање странке, препуна лидерских борби и промашених политика јесте Демократска странка (ДС) или станака „жутих“, како су их прекрстили медији.

Од оснивачког акта ДС и програма који је писао велики писац и дисидент Борислав Пекић до странке коју је водио проф. др Драгољуб Мићуновић  прешла је пут у којој су зачете неминовне деобе. Њихови политички наследници су остали истрајни на путу пропадања.

„Националне демократе“, попут, др Војислава Коштунице,  др Владана Батића, проф. др Косте Чавошког, проф. др Николе Милошевића утицале су на стварање нових партија које су биле и конкурентне, а касније савезници или противници ДС. Искусни професор Мићуновић је водио борбу против амбициозног др Зорана Ђинђића, уз подршку Бориса Тадића. Касније др Зоран Ђинђић као левичар „франкфуртске школе“ побеђује „праксисовца“ проф. др Драгољуба Мићуновића и јача странку кроз коалицију „Заједно“.

Лидер ДС и председник Србије Борис Тадић гради своју „пирамиду“ моћи од 2004. до 2012. године, када почињу да га издају најближи сарадници. Као своје конкуренте добио је Чедомира Јовановића и нешто касније Драгана Ђиласа, у то време градоначелника Београда и и првог потпредседника странке. Избори 2012. године донели су ДС губитак власти у већем делу Србије. Од тада почиње политичка агонија. На челу ДС смењују се лидери. Процес урушавања странке је још увек у току.

После Ђиласа и актуелног председника ДС др Бојана Пајтића унутар ДС створено је више интересних струја око Драгана Шутановца, проф. др Драгољуба Мићуновића, као и „сивих еминенција“ ДС Горана Јешића и Балше Божовића. Најопаснија групација је за сада око шефа посланчке групе ДС Борка Стефановића.

Борко Стефановић жели партију да „преуми“ у критичку партију социјалног типа, као што је Ципрасова СИРИЗА. Прича се да је Борко Стефановић припремио програм с идејом заокрета ДС ка радикалној левици, мада за тако нешто још увек нема  подршку осталих у руководству. Стефановић се узда у свој релативно висок рејтинг у јавности,  док га страначке колеге оптужују да због личног маркетинга цепа ДС. На то лидер ДС Бојан Пајтић каже: „Имамо информације да режим покушава да пронађе у ДС неког ко би, попут Бориса Тадића, у најгорем тренутку пред неке изборе изашао из странке и ослабио нас. И то под програмским изговором“.

Борко Стефановић за сада остаје у ДС, али намера му је да себе промовише у  „нову левицу”. Тако ДС од грађанског пута прелази у различите левичарске фракције, делује и као власт и опозиција и сваким даном постаје све слабија због „усуда” амбициозних политичких лидера, али и корупције и разних афера. Како им је кренуло, ДС ће се у скорије време борити за изборни цензус.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: