АКТИВНОСТИ ОТПОРАША: ФАБРИКОВАЊЕ ДРЖАВНИХ ПРЕВРАТА

Beograd ; Srdja Popovich ; KANVAS ; OTPOR 21.12.2011. Snimio:Dragan Jevremovich

Срђа Поповић                                                                        Фото: Драган Јевремовић

У време  „Хладног рата” моћне државе су вршиле државни удар преко синдикалних организација и политичких дисидената уз помоћ „саветника” из тајних служби и моћних компанија. Ауторка књиге „Фабрикована револуција“ Марленa Шпери, како преноси лист „Ноје цирхер цајтунг“, додатно нас упознаје са новом технологијом у политичким превратима, револуцијама које се одвијају путеме НВО или „меком моћи”. 

 „Свргавање Слободана Милошевића у октобру 2000. године био је одлучујући тренутак у историји промоције демократије. То је била прва успешна демократска револуција после ‘Хладног рата’ која је имала значајну подршку из иностранства“, пише Марленa Шпери, која је УН официр при невладиној организацији „Independent Diplomat“.

Занимљива је констатација  да су „америчке и немачке страначке фондације – Национални демократски институт, фондација ‘Конрад Аденауер’ и ‘Фридрих Еберт’ – подржавале иницијативе политичког и грађанског друшва које су потом, након рушења Милошевића, постале производи за извоз“.  Како наводи ауторка књиге „Обојене револуције у Грузији и Украјини, као и ‘Арапско пролеће’, директно су или индиректно инспирисани ‘Отпором'“.

Закључак је да организација „Отпор“ и данас  делује као консултантска фирма специјализована за преврате, а која ради пре свега за владе Запада и тајне службе, пре свега ЦИА и заинтересоване мултинационалне компаније које желе рушење појединих режима ради успостављања нових политичких и економских односа у разним регионима света.

Интересантно је да су кључни људи из српског „Отпора”, пре свих Срђа Поповић и даље веома активни као саветници и планери преврата и „револуција”,  да уживају велику подршку у моћним администрацијама укључујући и пристојне хонораре за „своја (не)дела“.

Док „Отпор” делује из „сенке”, државне институције у Србији и безбедносни систем пасивно посматрају завереничке акције једног броја „активиста“ ове организације. На тајн начин је аболирана једна штетна невладина организација чији чланови са пасошем Републике Србије делују као политички менаџери субверзивних делатности у свету.

Ћутање државе може да доведе до тога да ова „тајанствена мрежа“ у догледно време организује сличне акције на Балкану. Да ли је могуће да домаће структуре безбедности седе скриштених руку, док страни аутори студиозно анализирају овај феномен?

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: