ГЕОПОЛИТИКА: НОВИ БАЛКАНСКИ ПОРЕДАК

SIZIFГрчка и Србија су у својеврсном експерименту стварања модела управљања државама и владама по принципу Новог светског поретка, где су кључни „играчи“ САД, ЕУ, ММФ и НАТО. Србија је 1999. године била експеримент за нови модел ратовања и успостављања нове доктрине НАТО-а у наметању геополитичких интереса у Европи.

САД и НАТО су тада демонстрирале свој „тотални рат“ против једне суверене земље, уз употребу осиромашеног уранијума и касетних бомби. Затим је преко НВО „Отпор“ и сродних организација спроведена „мека моћ“ у рушењу власти у Србији. Све што је тада урађено у Србији, касније је спроведено у више држава са циљем обарања „непослушних“ режима. 

После распада СССР и СФРЈ на ред су дошли Авганистан, Ирак, Либија, Сирија, Украјина, све до стварања Исламске државе (ИСИЛ), која прети да тероризмом завије свет у црно. И даље траје рат за остваривање геополитичких циљева великих сила, пре свега освајање енергетских ресурса.

Грчка као држава ЕУ и чланица НАТО на балканском јужном крилу послужила је за нови експеримент унутар моћи ЕУ, евро зоне и ММФ-а. Преко кредиторских институција, банкарских лобија и моћних светских финансијских олигархија, Грчка је постала највећи и најтежи проблем задужености унутар ЕУ и евро зоне. Грчка се од 2008. године налази пред слојевитим тешким реформама. Притисци и уцене ММФ, ЕУ и ЕЦБ прете да уруше грчки суверенитет, односно да у наредним деценијама званична Атина буде протекторално зависна од страних кредитора.

Уз непрестане мере уцена моћни финансијски лобији држе Грчку у ропству. Дуг од око 400 милијарди евра за 11 милиона становника са слабом економијом представља дужничко ропство у наредних 50-так година. Моћна „тројка“ је постављањем тешких мера које су већ фазно реализоване довела до унутрашњег слома и међународног понижења поносних Грка. ЕУ, ЕЦБ и ММФ су ставили на тешке муке Ципрасову левичарску владу.  Грчка влада је одлучила да иде на референдум и да грађани својим гласом дају одговор у ком правцу ће ићи држава у односу на кредиторе и евро зону.

Од Србије се  тражи да се дистанцира од политке Републке Српске како би се ишло фазно на унитаризацију БиХ . Србија трпи притиске и око Косова. Од званичног Београда се траже уступци у сфери косовске енергетике и саобраћаја, а непрестано се кочи формирање Заједнице српских општина.

ЕУ и САД посредно притискају Србију у односу на њену спољнополитичку позицију према Русији. Да подсетимо, Србија је већ због геоекномских интереса запада изгубила повољну позицију у изградњи гасовода „Јужни ток“.  У међувремену Грчка је потписала споразум са Русијом у вези са изградњом гасовода „Турски ток“. Нови односи Ципрасове владе према Русији сметају ЕУ, као што сметају и пријатељски односи Србије према Русији, али и Грчкој. Балкан је постао полигон опасних геополитичких игара, са тенденцијом да се спроводе и у другим кризним зонама. Зато Србија и Грчка као балканске, православне државе трпе различите моделе притисака и уцена.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: