НАШЕ (НЕ)ПРИЛИКЕ: ЕВРОРЕАЛИЗАМ ЈЕ НАЈИСПЛАТИВИЈИ

WALENTA-european-divisionЕвропска унија је у веома тешкој кризи, такорећи најтежој од њеног формирања 1957. године. У току је процес опорављања од глобалне рецесије која је видно нарушила међусобно поверење држава чланица Уније. Поједине чланице ЕУ све више доминирају, односно све су израженије појаве дефинисања супериорних и инфериорних чланица Уније.

Док се Србија грчевито бори за отварање појединих поглавља за приступање ЕУ, турбуленте геоекономске прилике прете да Унија сама себе уруши по досадшањим принципима организовања са моделом новог организовања. Све компликованија „грчка криза“, али и санкције које су САД и ЕУ увеле Руској Федерацији због Украјине, економски слабе ЕУ са досадашњим губитком од преко 100 милијарди евра.

Приватна обавештајна агенција „Стратфор“ предвиђа да ће се у наредних десет година европски сан распршити попут балона од сапунице. У својој „Деценијској прогнози“ ова агенција оцењује да ће у надолазећој декади настати четири Европе, које ће бити потпуно отуђене једна од друге. То су Западна и Источна Европа, Скандинавија и Британија. „Европска унија ће можда преживети у неком окрњеном облику, али европска економија, као и политичка и војна сарадња биће искључиво на билатералном нивоу, далеко од данашње заједнице“, наводи се у извештају.

Ако ово повежемо са пројектом ширења ЕУ долазимо до закључка да искључење или кажњавање чланица ЕУ због кризе дуга, поверења или кршења заједничке политике реално успорава „ширење“ ЕУ за неизвесно време, а то значи минимум нарендих десет година. Позиција кандидата за ЕУ је сложенија него раније са тежим уступцима и дужином трајања провере.

Србија и остатак Балкана реално може остати „на репу“ ЕУ. Пут Србије ка ЕУ је неизвестан. Зато је потребна нова стратегија реалполитике, односно прилагођавање и тражење својих интереса у узаврелој европској политици. То значи да је неопходно да Србија и даље унапређује своје односе са чланицама ЕУ, да јача своју позицију у региону Балкана и одржи минимум својих национланих интереса који се на путу ка ЕУ све више угрожавају или поништавају. Уместо политичког еврофанатизма Србија треба да ојача свој еврореализам и дефинише своју позицију у Европи за наредних пет до десет година.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: