ЗАКУЛИСНЕ ИГРЕ: БРИТАНЦИ СОЛЕ СРЕБРЕНИЧКЕ РАНЕ

Фото: АП/Танјуг

Фото: АП/Танјуг

Зашто се после 20 година Сребреница појављује у „закулисаној игри“ као предмет обнове болних сећања и ратних рана? Разлози су вишеструки. Суштински разлог је делегитимизација Републике Српске, стварање пута ка унитаризцији БиХ, уз обавезну промену Дејтонског споразума.

Други разлог је рушење Милорада Додика с власти и трећи разлог притисак на Србију да се „одрекне” своје дејтонске обавезе и посредно прихвати део своје одговорности за страдање у Сребреници.

Све то можемо подвести под уношење нове нестабилности у БиХ и на Балкану и уцењивање Србије на путу ка ЕУ. Британска резолуција за СБ УН око Сребренице је део „политичке игре“ у којој су Србија и Република Српска споредне мете. Суштински, „гађа“ се Русија која у СБ УН треба да се око британске резолуције сукоби са неистомишљеницима.

Да је реч о прљавој „политичкој игри“ указује и министар спољних послова Ивица Дачић који каже да Велика Британија нацрт резолуције о Сребрници није поделила чак ни сталним чланицама Савета Безбедности УН што говори о виду политичког и дипломатског притиска, као и облика међународне пропаганде на штету Србије и Републике Српске.

Министар Ивица Дачић је новинарима саопштио да је Србија од децембра прошле године добила 60 „крипто заштићених телеграма“ из разних престоница, те да је нацрт резолуције о Сребрници није изненадио. Уколико заиста ове дипломатске активности за Владу Србије и Министарство спољних послова нису новост, зашто нису преко својих канала већ реаговали на овај вид „дипломатске подвале“ која може да направи велику штету српским националним интересима.

Са друге стране, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић каже: „Нажалост, и једна и друга резолуција су написане на начин који продубљује неспоразуме из рата и отварају ратне ране на врло емотиван начин, те чак форсирају људе да се ставе у позицију зараћених страна око резолуције“.

Ова игра Велике Британије око резолуције о Сребреници је вид иритирања Русије и Кине, као сталних чланица СБ УН. По оцени Обрада Кесића значајан је и „став Русије да је резолуција о Сребреници неприхватљива зато што је тај документ нека врста клопке, не само за Републику Српску, већ и Србију. Када би резолуцију изгласао Савет безбедности УН, а претпостављамо да је онда обавезујућа за све државе чланице, добили бисмо ситуацију за Србију у којој би се то могло претворити у још један услов за улазак у ЕУ“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: