ГЕОПОЛИТИКА: НАТО УШАО „КРОЗ ПРОЗОР“ У СРБИЈУ

NATOНАТО је од 2000. године све присутнији на Балкану, па и у Србији. Иако је Србија за сада војно неутрална држава, пракса показује да је дипломатија НАТО и САД све активнија. Србија је чланица „Партнерства за мир” и има свој тзв. „Атлантски савез“, тј. политичке странке које су за улазак Србије у НАТО. Створена је инфраструктура за НАТО што у Србији није постојало до 2000 године.

„НАТО поштује жеље Србије када је у питању војна неутралност,” каже помоћник генералног секретара НАТО за политичка питања Трасивулос Стаматопулос. НАТО говори да неће притискати Србију да се опредељује за облик личне и колективне безбедности, али је евидентно да статус Србије као неутралне државе представља овој војној алијанси, ако не трн, а оно „трунку у оку“.

Балкан је важан геостратешки простор за НАТО, па војна неутралност Србије на неки начин представља могућност стратешког арбитрирања Русије на Балкану. Србија и НАТО су усвојиле Индивидуалнии акциони план (ИПАП) у јануару ове године, чиме је отворена нова страница сарадње. Конфронтација НАТО стратегије и Русије око Украјине ставља под притисак државе на Балкану које су још увек неутралне да се што пре изјасне кога подржавају.

За сада, Србија неће бити дикректно под „притиском” да се определи, али све већа зависност од ЕУ нагиње је по принципу „корак по корак“ на страну НАТО доктрине. Званични НАТО категорично тврди да „не врбује“, већ да је то ствар одлуке сваке суверене земље. Ипак, постоји низ механизама притисака, лобирања и примене „меке моћи“ кроз присуство војне индустрије и наоружања НАТО чланица које преобликују војно-техничке интересе држава.

Значајни капацитет безбедоносне политике Србије окренут је ка НАТО доктрини. НАТО чланице окружују Србију. Чак и оне земље које су у НАТО-у, а још увек нису равноправне чланице ЕУ имаће предност приликом пријема у чланство у односу на „неутралне“ кандидате. НАТО је успоставио протекторате у БиХ и на Косову.

НАТО има своје војне базе на Косову и извесно је да је применом стратегије „меке моћи“ већ ушао „кроз прозо“ у Србију. Не треба никога подсећати да је на овим просторима већ демонстрирао војну надмоћ и сада ради на перфидним облицима интеграција у свој политички и безбедности прстен. Јер, није у питању само само војна, већ и политичко-економска алијанса са огромним доларским буџетом. Још увек је у току тестирање колико је Србија спремна да се одупире перфидним притисцима.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: