ГЕОПОЛИТИКА: ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ У ЕТАПАМА

PAPA FRANJAНије мали број историчара који су констатовали да је 20. век почео 1914. године Првим светским ратом и да је завршен 1991. године после пада Берлинског зида, односно урушавања СССР-а и пројектоване америчке доктрине „Новог светског поретка“. Мноштво политичких аналитичара упозорава да након завршетка „Хладног рата“ на идеолошкој осовини САД и СССР-а стасава нови глобални геополитички обрачун моћних  држава.

 Током посете БиХ папа Фрања послао је упозоравајућу поруку: „Тако и у нашем времену тежња за миром и труд око његовог постизања сукобљавају се с чињеницом да се у свету тренутно воде толики оружани сукоби. То је једна врста Трећег светског рата, који се води ‘у деловима’ па се, у контексту глобалне комуникације, доживљава права ратна клима. Сличну поруку је папа Фрања послао и за стогодишњицу од Првог светског рата, када је рекао да се „Трећи светски рат“ води „парцијално, уз злочине, масакре, уништавања“.

Ако бисмо анализирали последњих 25 година, онда можемо рећи да је Трећи светски рат  ‘у деловима’ почео 1991. године, да се разбуктао у Европи на Балкану, у БиХ 1992-1995. године, са примесама верског рата и сукоба цивилизација. На жалост у Трећем светском рату  „на парче”, како каже Папа Фрања, учествују и структуре светских цркава рачунајући ту и сам Ватикан.

Драстичан пример „етапног” Трећег светског рата је војна акција НАТО на Србију 1999. године, уз примену осиромашеног уранијума и разарања Србије. Наставак доктрине гобалног сукоба је у рушењу Авганистана, Либије, Ирака и сада Сирије. Све су то тзв. „асиметрични“ сукоби под палицом интереса олигархија у САД и ЕУ, а уз помоћ „светске батине“ зване  НАТО.

Етапна слика Трећег светског рата је урушавање Украјине и отварање конфликта САД, НАТО и ЕУ према Русији. Стратегија политике Трећег светског рата је и глобална криза која се потпомаже ратним сукобима, рушењем држава и њених култура, али и разарањем светских финансија. Тако је криза из САД пренета у Европу, уз унутрашњу деобу ЕУ и подстицање економских и финансијских светских сукоба. Доктрина Трећег светког рата „на парче“ је и доминација  фарамацеутских олигархија које са разним убаченим вирусима и болестима згрће велике профите, а свет држе у великом страху.

Дакле, нова етапа фазног Трећег светског рата је борба за ресурсе, рушење држава и наметање модела цивилизацијског понашања једног броја моћних држава или савеза. САД су створиле Ал Каиду, а онда је прогањале као терористичку организацију. Слично је и са  ИСИЛ. Прво се подстиче цивилизацијско насиље, а онда се демократија САД намеће као „спасилац” глобалниг сукоба цивилизација и религија.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: