КРИЗНА ВРЕМЕНА: БОСНА ПРЕД БАНКРОТОМ

srbi-bosanci-bosnjaci-protest-620x350Босна и Херцеговина као међународни протекторат налази се пред банкротством.  Федерација БиХ је окренута ка ЕУ и стреми ка НАТО, али Република Српска одржава јаке везе са Руском Федерацијом и прихвата политику Србије у вези са војном неутралошћу. Значајан утицај на Бошњаке има Турска, Немачка и САД. Односи између Федерације БиХ и Репулбике Српске нису довољно синхронизовани. 

Велики су социјални и економски проблеми унутар БиХ. Све је већа задуженост, незапосленост, а самим тим буја корупција и повећавају се етничке тензије што утиче на глобалну дестабилизацију БиХ , али и региона.

Подаци говоре да је БиХ потребно око 511,2 милиона евра како би наставила нормално да функционише. Једини спас јој је да направи аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ). Ова цифра само указује да је БиХ у „шах мат” позицији. Процене су да је буџет Федерације БиХ  349,6 милиона евра, а буџет Републике Српске 255,6 милиона евра, док неизмирене обавезе износе око 204,4 милиона евра.

БиХ се налази пред тешким одлукама. Извесно је да јој је једини спас нови аранжман с ММФ-ом. Друга опција је драстично резање јавне потрошње, док је трећа могућност штампање новца и скок инфлације или увођење економије у рецесионо-инфлаторну фазу. Дакле, ММФ су за БиХ „сламка спаса”,  али и фактор продубљивања кризе политичких олигархија и централне власти и ентитета. По оценама стручњака, без помоћи ММФ следи додатна неликвидност, буџетска „црна рупа” која ће довести цео економски систем БиХ у велике проблеме и колапс. Федерација БиХ већ има проблеме с исплатама пензија, јер нема новца.

Република Српска се окреће на економском плану Србији, као што се Федерација БиХ окреће Хрватској и Турској. Предстоје тешки дани и још теже одлуке за БиХ и то баш у години када обележава 20 година од Дејтонског мировног споразума. Претње за БиХ долазе не само због социјалних проблема, већ и од појачаног деловања исламског радикалног фактора, односно острашћених „светих ратника“ који су из Босне одлазили на ратишта у Сирију и Ирак.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: