СВЕТИ РАТ: БОСНА И КОСОВО У РАЉАМА ЏИХАДИСТА

SVETI RATNICIУ оквиру западног Балкана одређене територије представљају недовршене државе које су под међународним протекторатом, односно под јаким утицајем САД и НАТО. То су Косово и БиХ са великим војним НАТО базама и присуством војника у оквиру мисије КФОР и ЕУЛЕКС.

Звучи невероватно да сва та војна сила која је скоро две деценије пристуна  на тим просторима није довољна да спречи регрутовање великог броја добровољаца џихадиста и вехабија, који су очигледно све спремнији за различите облике тероризма. Америчка државна подсекретарка Сара Сивол на коференцији експерета за безбедност земаља западног Балкана и неколико чланица ЕУ у Тирани рекла је да америчка истраживања показују да се око 700 људи, углавном из БиХ и са Косова прикључило побуњеницима у Сирији и Ираку.

САД имају информације о исламистичким групацијама на Балкану, али ништа не предузимају да се њихов број смањи, већ се Балкан третира као опасна зона радикалног исламизма. Присуство „светих ратника“ је било евидентно још током рата у БиХ и током агресије НАТО на Србију и Црну Гору. Прављењем каталога терористичког деловања дошли би се до фрапантних података да БиХ има до 10 хиљада исламских ратника, док је на Косову до 20 хиљада припадника ОВК.

У Македонији делују организоване албанске паравојне структуре које броје око четири хиљаде ратника, док у Рашкој области се данас налази најмање три хиљаде бивших припадника муџахединских јединица које су деловале на ратиштима БиХ и Косова. Поред БиХ, у Албанији су се налазили значајни регрутни центри за обуку исламиста и албанских терориста. Дакле, Балкан има најамање 50 хиљада  обучених и верски острашћених ратника спремних за различите облике насиља.

САД све то тобро знају, али и даље толеришу постојање пројекта  „Велика Албанија“, који угрожава Македонију, Србију, Црну Гору и Грчку. Све су то рецидиви спонзорисаног исламског радикализма у БиХ и на Косову, који све више има присталица међу млађом генерацијом.

Ако се уз све елементе дода материјална подршка добро организоване албанске нарко мафије, геоекономски интереси појединих исламских држава и јачање турског милитантног исламизма, Балкан заиста постаје опасна зона „сукоба цивилизација“. Извесно је да су БиХ и Косово извор нестабилности и великих безбедносних ризика, али велику одговорност имају САД и НАТО који контролишу Балкан док је радикални исламизам у успону.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: