ГЕОПОЛИТИКА: НЕЖНИ ПОЛИТИЧКИ ПРИТИСЦИ

MEKA MOĆВладу Србије подржава посланичка већина и домаћа јавност. Влади Србије званично нико не наређује како да води земљу. Крајем прошле године премијер Вучић је недвосмислено поручио да је Србија данас слободна земља, да се налази на европском путу, али да Србији нико не може да руши међународни углед. Да ли је баш све то тако? Истини за вољу, колико год имала демократску и изборном вољом потврђену власт, Србија данас нема пуни суверенитет због „отетог“ Косова и сталног притиска који на њу врши Међународни монетарни фонд (ММФ).


Неоспорно је да влада може бити „уздрмана“ и преко спољних притисака који могу доћи из Вашингтона, Берлина или Брисела. Премијер Александар Вучић све то категорички негира. У вези са медијским шпекулацијама да влада трпи притисак у вези успостављања независног Косова, статуса Републике Српске или дипломатских односа са Руском Федерацијом Вучић каже: „Зар ви мислите да нама неко заиста може да нареди шта да радимо”?

Западне земље више користе тзв. „меку моћ“ или „меку силу“ уз помоћ своје дипломатије. Амерички политиколог Џозеф Нај Млађи сматра да је сила способност да се мења понашање других да бисте добили оно што желите. За то постоје три основна начина: принуда (штап), плаћање (шаргарепа) и привлачност (мека сила). У том смислу „мека сила“ је само једна подврста „тврде силе“.

Данашња влада Србије је уважена у ЕУ, али не треба сметнути с ума да је Србија у очима западњака само део региона, тј. део њихових, и не само њихових геополитичких интереса. Није тајна да су се владе земаља Балкана одржале само зато што су „по укусу“ западних сила. А страни фактор може бити присутан на различите начине, почев од страних лобиста који проналазе начине да утичу на рад високих државних службеника (министара, саветника – прим.аут.), преко страних компанија које откупљују националне ресурсе, па све до директних дипломатских притисака на кључне играче у држави. Ни један политичар данас није имун на притиске светских моћника. Када су убеђени да „држе ствари“ под контролом, већ им се измиче власт под ногама, а да тога нису одмах свесни.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: