ГЕОПОЛИТИКА: МИРОТВОРЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ

VUČIĆ I RAMAПремијер Србије Александар Вучић је „откравио“ односе Србије и Албаније на Балкану чиме је прокрчен пут свим државама у региону које су кандидати за улазак у ЕУ. Србија се показала као конструктивни фактор на Балкану, иако има значајне резерве и различите погледе у вези са решавањем проблема Косова и негативан став по питању увођења санкција Руској Федерацији. Премијер Александар Вучић је покренуо „економску дипломатију” Балкана са циљем успостављања регионалне стабилности и превазилажења међусобног неразумевања између Србије и Албаније.

Приликом доласка албанског премијера Едија Раме у Београд, премијер Александар Вучић је одлучно одбио све врсте провокација везаних за независност Косова , а затим и „велике Албаније“. Састанак двојице премијера у Тирани показао је да су обе стране свесне важности одржавања политичке равнотеже и да овога пута било каква провокација не би донела поене. Званични Брисел и Вашингтон су сусрет Вучић-Рама оценили веома високом оценом, посматрајући га као „историјски“. Ипак немачки политички аналитичари су мишљења да власти у Србији и Албанији имају непремостиве политичке разлике, а сарађују само колико се мора, и то искључиво из разлога да не доведу у питање процес евроинтеграција. Бечки дневник „Пресе“ наводи да су два најпоноснија и најсвађалачкија петла Балкана, премијери Александар Вучић и Еди Рама, у Тирани користили умерен тон.

Сусретом Вучића и Раме, али и одржаним економским форумом у Тирани на којем су учествовали премијери Албаније, Србије, Црне Горе, Македоније, Бих и Косова враћена је геополитичка извесност Западном Балкану да ће успети процес евроинтеграција. Овим Србија није одустала од своје политике независности која подразумева и одржавање дипломатских односа са Руском Федерацијом. Економске интеграције унутар Балкана дају већу шансу Србији да започете реформе добију свој пуни смисао.

Став премијера Александра Вучића је да је потребан заједнички енергетски наступ Балкана, и то према гасоводима који иду из Русије, као и према онима који иду под утицајем ЕУ и САД. Одласком премијера Вучића у Тирану као да су све карте бачене на сто. Послата је порука Европској унији да различити приступи око Косова нису непремостива препрека у односима званичног Београда и Тиране, поготово када је у питању економска сарадња. Сусрет двојице државника у Тирани је добра „препорука“ за скорашњу званичну посету премијера Александра Вучића званичном Вашингтону.

Пишу: Томислав Кресовић, Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: