ВРЕМЕ (АНТИ)ХЕРОЈА: АЋИФ-ЕФЕНДИЈА ПОДЕЛИО БОШЊАКЕ

AĆIF EFEDIJAЗахваљујући истакнутим политичарима, али и верским вођама злокобни духови из боцe некада братских југословенских народа и народности не престају да крстаре поднебесјем. Недавно је муфтија санџачки Моамер еф. Зукорлић поручио својим саплеменицима да су Бошњаци једини народ у Европи који никада није имао фашистичку, нити било коју сродну идеологију, и да сваки покушај да им се то спочита представља обичну измишљотину. Mуфтија санџачки истиче да је Аћиф-ефендија бошњачки херој!

„Ако постоје неки елементи колаборације са немачким окупатором, сви знају и пријатељи и непријатељи да није било ниједног елемента идеолошке колаборације, већ да се радило о најнужнијем преживљавању где су се наши прваци на челу са Аћиф-ефендијом борили свим могућим средствима да овај народ сачувају. Они који се одричу Аћиф-ефендије, они са нама немају ништа. Они су се одрекли наше вере, наше културе, нације и традиције“, нагласио је муфтија Зукорлић, уз напомену да се Бошњацима оспорава и држава и територија и вера и култура и нација, али да за разумевање историје, традиције, вредности и националног идентитета Бошњака неће никога питати. Муфтија Зукорлић је позвао Србе и све друге народе на Балкану да заједнички граде садашњост и будућност, јер „места има довољно, али срећу и будућност можемо градити само уколико се међусобно поштујемо“.

Без обзира на ставове санџачког муфитије Моамера еф. Зукорлића, симпатије према Аћиф-ефендији су међу Бошњацима веома подељене. Док га једни величају као народног хероја, други сматрају да је ратни злочинац. Званично у Србији, Аћиф (Бљута) Хаџиахметовић од 1945. године има статус ратног злочинца. Историја га памти као угледног и образованог политичара који је после капитулације у Новом Пазару дочекао Немце. Организовао је албанске младиће у активном отпору антифашистичким снагама, протеривао све оне који нису муслиманске вероисповести и радио на томе да се новопазарски срез припоји „Великој Албанији“. За време Другог светског рата кокетирао је са Италијанима и Немцима. Као такав, у новије време постао је инспиративан за све оне незадовиљнике, сепаратисте и екстремисте који сматрају да балканско буре барута још увек није довољно подгрејано. Истини за вољу, бошњачки екстремисти се по тој карактеристици не разликују од других екстремиста са простора бивше Југославије. Готово да све републике и покрајине бивше Југославије имају екстремне групе које величају контроверзне историјске личности.

На утакмици између фудбалских клубова Нови Пазар и Црвена Звезда у октобру 2009. године један од транспарената у гледалишту носио је натпис „Стадион Аћиф Ефендија“, а бошњачке локалне власти су средином 2012. године у Новом Пазару поставиле спомен плочу са његовим именом. Том догађају присуствовао је и Сулејман Угљанин, тадашњи министар без портфеља у влади Ивице Дачића. Без обзира на одијум домаће јавности због непоштовања правне државе, спорна табла и данас стоји на истом месту. Тада је у главној канцеларији Бошњачког националног већа у Новом Пазару отворена изложба портрета знаменитих Бошњака, а међу њима се налазио и портрет Аћиф-ефендије Хаџиахметовића. Остаје отворено питање како поштовати оне који величају сараднике окупатора, без обзира на њихову националну или верску припадност?

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: