ИСПОД РАДАРА: ЕСТРАДНИ И ПОЛИТИЧКИ НЕУКУС

ŠARENA LAŽAЖивимо у временима изокренутих вредности и уз много неукуса. Реч је о облицима политичког кича који је неизоставни део целокупног друштвеног шунда. Политички кич се у појавним облицима показује кроз програмиране лажи и обмане, разне манипулације, спиновања, медијске игре, анкете јавног мњења, ТВ наступе у виду политичких „ток шоу” програма и кроз јак утицај приказивања приватног живота политичара у „жутој штампи“, односно кроз таблоидизацију политичке сфере.

Због мноштва медија у великим количинама политичари нуде јавности „шарене лаже”, лака обећања на која „падају” делови друштва, а касније када се све претвори у велико „ништа” праве се као да нису никада то рекли или да је све то саставни део политичке кампање и политичке борбе.

На стварању кича у политици ради велика машинерија, читав један експертски пи-ар и маркетиншки систем који се извештио да уз помоћ неукуса донесе профит и власт, другима разочарење и превару, а трећи остају збуњени или се згражавају над неукусом који надолази у таласима. Историјски посматрано у Србији је кич у политици све време присутан. Почев од организовања слетова и стварања култа личности Ј.Б.Тита, преко псеудочетничке иконографије и глорификовања „велике Србије“, па све до петооктобарске еуфорије и агресивне промоције „Србије у ЕУ”, уз употребу свих модела шунд политике.

Социолог Никола Божиловић пише да: „Владајуће структуре злоупотребљавају традицију и митове у циљу освајања власти или опстанка на политичкој позорници по сваку цену. Псеудокултура и кич су постаменти на којима политичари уз помоћ искривљених митова могу сејати лажи и празна обећања“. У речнику Братољуба Клаића стоји да је кич неукусни, надриуметнички производ, надриуметност, шунд. Политички кич је од самих почетака био у директној спрези са свесно смишљеним и програмираним лажима. Он служи искључиво манипулисању јавности ради постизања циљева власти и политика.

Политички језик посланика, министара, страначких првака и њихово јавно деловање, понашање, одевање, говорни ритуали, самозољубљеност , масовна пропаганда на нивоу “Великог Брата”, лажне политичке борбе и стварна моћ – све су то научени трикови политичког кича. Политичке свађе, међусобне конфронтације политичких противника или сигурни наступи политичких вођа пред камерама треба да оставе утисак моћи, сигурности и одржања на власти. Поред тога, политичари постају „таблоидизирани” јунаци или антихероји сасвим стопљени у свет естраде, тајкуна и кичем „инфицираних“ група. Политички кич троши много новца, али и на њему се зарађује и ствара јавно мњење.

Као што се делови друштва индентификују са кич облицима естраде , по сличном принципу прихватају и политичке вође, неретко стварајући култ личности. Овај процес нарочито подражавају припадници странака и олигархија. Имитирају се политичке вође, почев од начина говора, одевања, па све до суптилних детеља током јавног наступа. Борба против политичког кича је готово немогућа. Постоји само појединачни отпор и спознаја. Све остало је уживање или подржавање политичког кича као дела велике забаве, али и сурове стварности.

Истовремено, естрадни шунд потпомаже да и политика буде обавијена кичом. Најбољи пример како политичари постају део свеопштег музичког неукуса јесу песме посвећене лидерима политичких странака. Радован Караџић је очито био најинспиративнији политичар новије историје Србије. Ту су и Жељко Ражнатовић Аркан, Слободан Милошевић, а Војиславу Шешељу са „Гардоша вила кличе добро јутро председниче“. Недавно је анонимна певачица Марија Максима у кич увила премијера Александра Вучића, а Нивес Целзијус се побринула да у тренду свеопштег естрадног неукуса случајно не изостане председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Аутори: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: