ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ: КАД ПОНЕСТАНE РЕЧИ…

USTAŠEПоводом седам деценија од победе над фашизмом Српско просветно-културно друштво „Просвјета“ у Аустрији упутило је, недавно, протест редакцији речника немачког језика „Дуден“ због објашњења речи „усташа“ у новом, осавремењеном издању тог речника.

У свом протестном писму „Просвјета“ је упозорила аустријског издавача да објашњење именице „усташа“ не може бити „хрватски националистички покрет који се у Другом светском рату борио против српског централизма“. „Просвјета“ је упозорила редакцију „Дудена“ да је негирање и ублажавање нацизма кажњиво. Изгледа да се земље „Старог континента“ још много година неће ослободити проблематичног говора мржње упакованог овога пута у историјски ревизионизам.

Говор мржње није само јавни иступ који је уперен против особе или особа због расне, верске, етничке припадности, сексуалне оријентације, физичког изгледа, пола, година или било које особине коју неко може сматрати недостатком. Говор мржње је и када се глорификују оне вредности које могу код одређених етничких заједница да стварају нелагоду, а уједно су и неприкладне са становишта јавног морала.

Нема сумње да је аустријски издавач тенденциозним објашњењем шта су и ко су усташе код широког круга грађана српске националности изазвао нелагоду да ће такав псеудонаучни приступ бити у јавности толерисан и да неће бити предмет одговорности. Поступак аустријског издавача превазилази класични облик говора мржње и поприма димензије историјске ревизије где се отворено глорификује фашизам. Не треба да нас чуди зашто су чланови „Просвјете“ тако брзо реаговали. У питању је, рекли бисмо, хиперсензитивност на говор мржње којим су Срби били подвргнути деведесетих година када су их готово сви западни водећи политичари и медији изједначили са „црним ђаволом“.

Српско просветно-културно друштво „Просвјета“ у Аустрији је реаговало примерено и на време. Остаје отворено питање да ли ће некоректни издавач морати да повуче из продаје своје издање или ће аустријска јавност остати нема над вапајем праведника у пустињи неморала.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: