БОЛЕСНО ДРУШТВО: ГРОЗНИЦА СИРОМАШТВА ТРЕСЕ СРБИЈУ

SIROMAŠTVOГубтак радног места, немогућност да се до њега дође, банкрот фирми и лични банкрот грађана делује као социјални облик епидемије која је преплавила Србију. Међународни монетарни фонд (ММФ) предвиђа Србији, као јединој земљи у Европи, непопуларни раст незапослености. Према њиховим проценама стопа незапослености до краја ове године ће достићи 20,7 одсто. Дакле, наредне године ћемо, поред Грчке, бити европски рекордери по броју незапослених грађана.

И поред свега тога, министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин остаје оптимиста. Како каже, ММФ уме да погреши. Они су нам, за ову годину предвидели негативни раст БДП, а ми ћемо имати или нулу или благи раст. Чак и да је министар Вулин у праву када каже да ММФ понекад погреши, високи трошкови живота представљају видну личну и друштвену трауму.

На психолошком плану, пад животног стандарда представља појаву депресивних стања. Долази до ширења страха, губитка наде у супствени живот, ометања динамике здравих породичних односа и отвара питање појаве разних других социо-патолошких појава. На политичком нивоу незапосленост ствара основе за пасивни отпор, губитак поверења у политичаре и зазирање од државе. Са друге стране, такво душевно стање може да доведе и до појаве облика политичке агресије или прагматичног понашања да добрим избором политичке опције и партијским ангажманом реше сва горућа животна питања.

Незапосленост на националном плану представља болест која јача корупцију, криминал и вид зависности од моћних институција, пре свега ММФ, Свтске банке и моћних економија ЕУ које постављају разне политичке и економске услове државном врху. Колико год да се актуелна политика приказује у јавности као реформска, под притиском сиромаштва, незапослености и још увек неискорењене корупције неће дати резултате. Покретање милиона људи на рад и националну одлучност тражи облике „Њу дила”, а не неолибералне трансформације које омогућују багателну расподелу националних ресурса страним или домаћим компанијама.

Потребно је што пре отворити нова радна места, почев од пољопривреде, преко саобраћајне инфраструктуре, мале привреде, па све до масовних радова везаних за заштиту Србије од поплава и изградње одводних канала. Потребно је поштовање пореске дисциплине, али и подстицање солидарности. Србија нема своју радничку калсу, нити може да се похвали стабилном средњом класом. На жалост, Србија има махом осиромашене грађане и мали слој од пет одсто богатих и моћних људи. Реформе ће бити успешне када се тај однос промени на боље.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: