ОПОЗИЦИОНЕ ПРИЛИКЕ: НЕ ИДЕ ПУДЕР НА ПРЉАВ ОБРАЗ

DEMOKRATEПосле митинга одржаног у Београду, „жута клика“ најављује низ митинга и протестних окупљања широм Србије. На политичкој сцени ДС је данас парламентарна опозиција, али и власт у Војводини и једном броју општина по Србији. Демократе су 2001. године на ауторитету покојног премијера др Зорана Ђинђића добили подршку грађана, али и углед у Европи.

После атентата на премијера Ђинђића, марта 2003. године, ДС улази у зону сурове власти под окриљем лидера Бориса Тадића, који је обављао функцију и шефа странке и председника Србије. Тако је било све до 2012. године . Од партије на власти ДС постаје раздробљена странка са око шест одсто бирачке снаге и горким осећањем „изневерене петооктобарске револуције“.

Висока корупција и политичка самовоља „жутих властодржаца“ утицала је на то да 2012. године изгубе изборе и пређу у опозицију. Када је Борис Тадић напустио странку ДС наступио је период самоуништења под Драганом Ђиласом и сада под др Бојаном Пајтићем, који већ 12 година влада у Војводини са резултатима локалног политичког аутократе.

Практично посматрано, веома је тешко да „политички угрувана“ и видно компромитована политика „жуте клике“ васкрсне, а да пре тога не да одговор грађанима Србије за велики број корупционашких афера. ДС су, дакле, потребни нови људи и нова политика, јер  „не иде пудер на прљав образ“.

Кога др Бојан Пајтић хоће да уплаши када каже да је митинг у Београду тек почетак и да ће наставити даље са скуповима у Крагујевцу, Зајечару, Нишу и другим већим градовима у Србији? Да ли је реално очекивати да се за неколико месеци окупи до 300 хиљада људи? Питање је за милион долара којом политиком или програмом „жута клика“ може за релативно кратко време да заинтересује велики број грађана, а да то до сада није виђено у пракси..

Истраживања агенције „Фактор плус“ показују да је у претходних годину дана, колико је прошло од формирања Владе Србије, поверење грађана и даље окренуто премијеру Александру Вучићу – 4,1. По том истраживању, СНС тренутно има подршку од 50,8 одсто грађана. Тешко је, дакле, да ДС са око шест одсто бирачког тела и са лошим политичким рејтингом и теретом претходних година владавине буде алтернатива СНС. За сада, ДС се бори са сопственим индентитетом, а СНС са политичком снагом и моћи. Власт је опасна ако се прецени сопствена снага и потцени „господар” изборних листића – грађанин.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: