СРБИЈА У ТРАНЗИЦИЈИ: ВЕЛИКО НАРОДНО ТРПЉЕЊЕ

TRPLJENJEСрбија је у рецесији и системској економској кризи. Унутрашњи корен кризе и економске стагнације резултирао је строжијим мерама Владе Србије. Са друге стране, на економску стабилност земље утиче међународна ситуација у Европи која успорава опоровак Западног Балкана. Реформски, односно политички план Владе Србије јесу оштрије фискалне мере и штедња по упутствима ММФ, а уз унутрашње процене. Фискални савет Републике Србије опомиње да национална економија нема могућност да се стабилизује до краја 2017. године. Чак и ако влада спроведе све оно што је зацртала за наредни период, за постизање тог циља потребно је да се трошкови буџета до 2018. године смање за додатних 300 милиона евра.

Влада Србије нема велики маневарски простор да мења спољне околности и да утиче на процесе у региону Балкана и ЕУ, али може да изврши анализу националних, ресурсних и економских потенцијала и да покуша да максимално „утегне“ националну економију између офанзивне стратегије (инвестирање и отварања радних места) и дефанзивне политике (програм штедње, смањење запослености у јавонм сектору).

По оцени Фискалног савета рестриктивне мере, попут смањења или замрзавања плата и пензија ће бити „истрошене“ до краја 2017. године, баш као и смањење број запослених у јавном сектору. Неће више бити простора ни у делу штедње на трошковима министарстава, као што је, рецимо, смањење возног парка. Морају се наћи неки нови извори уштеда. Све ове мере могу да буду делотворене под условом да се активирају стране и домаће инвестиције и да Србија постане „пожељно” место за стране компаније.

Све је мања платежна способност грађана, а стасавају нове генерације које неће да буду под трпним стањем, као што су биле оне из деведесетих и почетком прве деценије 21. века. У наредном периоду може се очекивати све већи број грађана који ће услед егзистенцијалне немоћи затражити помоћ државе. Све ће мање бити новца за шири социјални програм.

Велики проблеми Србију чекају и око снабдевања гасом, те је могуће поскупљење свих врста енергената, који увек утичу и на опште поскупљење. Највећа препрека Влади Србије биће реструктурирање великих јавних предузећа и државне управе. Евидентно је да партијски кадрови имају доминантан утицај на функционисање јавних предузећа и државне управе, тако да је системски проблем како уредити јавни сектор и бирократију, а да не дође до превирања и веће политичке кризе.

Нема сумње да је пред Србијом тежак период од најмање четири године. Када се погледају европски и глобални мегатрендови и фактори кризе тешко је проценити када ће Србији и њеним грађанима бити боље.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: