ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ: СРБИЈА (НЕ)ТРПИ УСЛОВЉАВАЊЕ

srbin-stap-i-sargarepaСрбија је на исцрпљујуће дугом путу ка ЕУ. Попут оне дантеовске опаске да је „пут у пако поплочан добрим намерама“, тако је и Србија на путу ка ЕУ у сталним проверама и оптерећена новим условима и захтевима. Као ни једна држава до сада која је ушла у ЕУ, Србија се суочава са условима који је све више понижавају, па списак обавеза више показује како тоне у „протекторат“, него што се из позиције кандидата пење у статус чланице. Ако је Србија демократска и независна држава, онда постоје општи услови као и за све државе које су приступиле ЕУ или су кандидати.

Од Србије се тражи да Косово посматра као независну државу или да симулира такву политику, уз брисање свих трагова државности, институција и других обавеза према својим сународницима на Косову и Метохији. Највећи лобисти да се Србија сломи по питању Косова су владе Албаније, Хрватске, али и Црне Горе. Ту су и страни лобисти из ЕУ и САД који због природних ресурса желе већу самосталност Косова. Дакле, моћне компаније ЕУ и САД виде Косово и као војни, али и енергетски протекторат преко којег ће контролисати већи део Балкана.

Током посете Београду, шефица дипломатије Европске уније Фредерика Могерини изнела је немачке захтеве као услове за отварање преговора, пре свега за поглавље 35 које се односи на Косово, међу којима су уклањање Парка мира у Косовском Митровици, изградња чврстих објеката на граничним прелазима, предаја управљања електраном „Газиводе“ и „Валача“, као и признавање пасоша Косова. Када већ помињемо „немачке услове“, од званичног Београда да зажмури на интегрисање локалних самоуправа у косовски систем.

Србија ће очигледно морати да пролази кроз „иглене уши“ на путу ка ЕУ због свог става да не прихвата независно Косово. Биће ту и других захтева. Од Србије ће се све више тражити на плану унутрашње политике, економије, али односа према Руској Федерацији. Нови захтеви било да долазе из ЕУ или САД битно ће слабити унутрашње политичке капацитете у Србији и држати је у статусу вечитог канидата, попут Турске.

Зато није ни чудо да министар Ивица Дачић каже да Србија неће више прихватати нове услове и захтеве. Ова игра живаца Србију држи у напетости и показује нам да се водеће чланице ЕУ све отвореније понашају као „протектори“ или господари.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: