ПОЛИТИЧКА РАСКРШЋА: СРБИЈА НА БАЛКАНСКОЈ ВЕТРОМЕТИНИ

blog EVRODIPLOMATIJAЕвропски народи су протеклих векова међусобно ратовали, али државе су се мириле и на крају ујединиле. Ипак, на Балкану је све другачије. Србија званично нема непријатеље који су извор потенцијалног рата, али нема ни велике пријатеље који би је отворено (за)штитили. Када је реч о територијалном интегритету, као и геополитичким и економским интересима, Србија има интересне савезнике и мање или више прикривене или отврене противнике.

У последња два века Србија је била у непријатељским односима са Отоманском империјом. Током Првог светског рата непријатељ Србије је била Немачка и Аустроугарска монархија. После слома Краљевине Југолсавије непријатељ Србије је, пре свега, била Немачка. Током Другог светског рата непријатељ је била и геноцидна Независна држава Хрватска (НДХ). Од 1948. године непријатељ постаје и СССР, што је и утицало да Ј.Б.Тито формира злогласни Голи оток. Распад СФРЈ деведесетих година оставио је болне трагове, да би Запад 1999. године против Србије покренуо најмоћнију војну армаду на свету.

Гледано очима просечног грађанина, противнике државне политике можемо пронаћи у тзв. косовској влади. Србија преговара преко ЕУ са Приштином, али и даље на Косову опстаје концепт „Велике Албаније“. Истовремено у Хрватској је акција етничког чишћења Срба „Олуја“ проглашена за општенационални празник. Србија данас води мирољубиву политку где успоставља нове односе са онима са којима је ратовала.

Негују се дипломатски односи са Немачком, Француском, Италијом… Традиционални савезник Србије, братска Русија сада је стратешки партнер Србије, али много више у свери интереса, него што се у први план стављају верска и културолошка блискост. Интересантно је да Србија има толерантнији однос према комуникацији са суседима са којима је била у конфликту него што те државе имају благонаклон став према Србији. Прошло је 20 година од сукоба у БиХ и Хрватској и 15 година од сукоба на Косову, али и даље се из тих делова бивше Југе осећа јак отпор према Србији. Докле?

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: