МОДЕРНИ ПОСЛОВИ: МЕНАЏЕРИ ВИРТУЕЛНЕ ИСТИНЕ

PR MENADZERЈедно од тражених занимања за потребе компанија, политичких странка, министара, кабинета премијера или председника државе су пи-ар менаџери или стручњаци за односе са јавношћу. Пи-ар службе треба да буду објективни креатори ставова и мишљења владе, а не пропагандно-политичка одељења, спин сектори за политички маркетинг. Колико су данас пи-ар менаџери у фунцкији прављења медијских сценарија за државни врх и стварање повољног привредног амбијента? Да ли су заиста они главни „кривци“ за стварање „виртуелне истине“?

По налогу власти стручњаци за  односе са јавношћу су у функцији медијске одбране. Често то личи на страначку предизборну кампању и „прање политичке савести“. Лоши и неповољни догађаји се преко пи-ар менаџера „спинују“. Дакле стручњаци за односе са јавношћу су извршиоци политичих наредби својих претпостављених. Они раде на афирмацији политичких одлука и ставова. За то се употребљавају званичне Интернет презентације министарстава, Фејсбук и Твитер профили појединаца у државном врху, конференције за новинаре и ангажују ботови који затрпавају фингираним коментарима портале медијских кућа.

Специјалисти за односне са јавношћу су нека врста мађионичара који вешто изводе трикове са циљем да убеде јавност у исправност ставова политичара или страначких лидера. Ипак, ниво пи-ара у Србији је веома низак, јер сем познавања енглеског језика, већина ангажованих пи-арова у државним институцијама не зна технике „кризног менаџмента“, односно адекватног деловања у ситуацијама неповољним за институцију коју заступају.

Тога је изгледа био свестан премијер Александар Вучић када је за потребе усавршавања државих кадрова који се баве овим веома осетљивим и сложеним послом ангажовао стручњака за односе са јавношћу и саветника за медије бившег британског премијера Тонија Блера контроверзног Алистера Кембела. Прошле године пи-ар менаџери који презентују рад министарстава и владе имали су прилику да слушају предавања читавог тима немачких стручњака за комуникације владиних институција, јер су кадрови Владе Србије у обавези да имају обуке из области комуникација у процесу европских интеграција.

Дакле, пи-ар стручњаци који раде за државне институције више неће моћи да буду неприпремљени док воде конференције за новинаре, нити ће политичари више моћи самоиницијативно да им „диктирају“ на који начин да одређене теме презентују јавности. Сад се уводе европски стандарди који полирају презентовање виртуелне истине.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: