НА ГРАНИЦИ МОГУЋЕГ: ЗАШТО ЈЕ БОЉА ПРАВОСЛАВНА ЕКОНОМИЈА?

PRAVOSLAVLJEДан распећа на Голготи Господа нашег Исуса Христа – Велики петак, није само увод у ускршњи празник, већ представља подсетник на жртву и страдање које подноси народ Божији. Између могућности да пође путем православне економије коју заговарају поједини руски економски теоретичари, Србија хита крупним корацима ка либералном капитализму који намећу ригидни светски кредитори, пре свих Међународни монетарни фонд. Каква је разлика између православне економије и мисије западних светских кредитора, банкара, лихвара који своју непринципијелну политику у форми штедње пребацују на терет радних људи?

Без обзира на то колико се чинило да су економија и религија недопустиво различите области, економисти сматрају да нарочито за постсоцијалистичка друштва у којима су тржишна привреда и православна етика деценијама стајале у отвореном сукобу, питање морала и православне етике више не сме да буде саплитано питањем капитализма, својине, тржишта, благостања, правде, слободе… Кичма православног привредног система јесте приватна својина, тржишна конкуренција, правна држава, економска слобода појединца, парламентарна демократија, лична иницијатива, социјална правда и задужбинарство које је у Србији добило свој пуни значај деловањем капетана Мише Анастасијевића, Илије Милосављевића Коларца, Луке Ћеловића, те у новије доба браће Карић.

Православље је одувек тежило економском поретку достојном човека. Оно је у сагласју са тзв. усмеравајућом тржишном привредом, односно са социјалном тржишном економијом која није у супротности са процесом на који православце усмерава њихова вера.

Са друге стране имамо присталице неолиберализма, „Чикашку школу“ Милтона Фридмана која потире све вредности православне економије. У нашој средини „чикашки момци“ се појављују у виду ММФ-а. „Повећањем цене струје и смањењем плата и пензија ММФ још више оптерећује народ у Србији, који је и овако нема нимало угодан живот. Мере штедње ММФ-а у Србији се не разликују у односу на било коју другу земљу на свету. Никада те мере не погађају супербогаташе, али увек радничку класу и најугроженији слој друштва. ММФ помаже светску финансијску елиту да се обогати на рачун остатка човечанства. Он активно промовише најгори могући развој на планети – експлозију социјалне неједнакости. Разлика између богатих и сиромашних никада у историји човечанства није била тако велика као што је данас“, каже за месечник „Геополитика“ аутор светског бестселера „Пљачка света – историја и политика ММФ-а“ Ернест Волф.

Наравно, погрешно је тржишну привреду изједначавати са благостањем. Социјалне разлике су неминовне. Међутим, тржишни привредни поредак није довољан услов за процват благостања. За то је потребна свеобухватна реформа социјалне политике. Задатак владе Александра Вучића у земљи коју чини већином православци јесте да створи амбијен напредне радне атмосфере, како би се српска привреда у будућности описивала као „економија производње“, а не као „економика потрошње“.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: