НЕМАЧКА ДИПЛОМАТИЈА: ЛИДЕР ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

promena-svesti-410x250„Два пута смо победили Немце и ево их – поново долазе“, рекла је британска премијерка Маргарет Тачер после пада Берлинског зида 1989. године, увиђајући да ће уједињење Немачке довести до превласти те државе у Европи. Ова прогноза „челичне лејди“ постаје реалност за време власти „гвоздене канцеларке“ Ангеле Меркел. „Пре пада Берлинског зида Немачка је била нека врста границе Европе. Сада је у центру Европе, и у географском и у економском и у политичком смислу“, каже директорка бриселског Центра за студије европске политике Карел Лану.

Веома је важно питање како ће ЕУ, односно Европа са Великом Британијом прихватити став око доминације Немачке у Европи и на светској сцени? Током финансијске кризе, Берлин је био најважније место у Европи, а не Брисел. Њена економија је четврта у свету, док је готово на врху као светски извозник. Немачка се сада представља као водећи економски и дипломатски партнер САД у Европи. Са друге стране, Немачка је лидер читаве евро зоне, стратешки партнер Руске Федерације и кључни играч за нормализацију односа Русија-ЕУ. Поред тога, има главну улогу у контроли економских токова држава на југу и југоистку Европе, пре свега у интеграцијама на Балкану. За сада Немачка себе види као највећег и најзначајнијег економског предузетника Европе који снагом економије контролише већи део „старог континента“, и то без употребе војне силе.

Велика већина Немаца сматра да је њихова земља све доминантнија сила у ЕУ. Анкете „ТНС“ показују да од хиљаду Немаца, 84 одсто сагласно да је Немачка политичка и економска сила у ЕУ. Немачка економија је уређена по принципу „социјалне тржишне економије“. То значи да се, с једне стране базира на тржишној конкуренцији, а с друге стране држава још има довољно простора за интервенцију.

Само прошле године немачки трговински суфицит од 246 милијарди долара био је по вредности други у свету – одмах после Кине. Пекинг и Вашингтон сматрају Немачку својим кључним европским саговорником и главним представником укупног европског блока.

У свету преовлађује мишљење да Немачка треба да буде искључиво економска сила, али не и војна сила. Тако је сагледава и Србија. Премијер Александар Вучић је обећао канцеларки Ангели Меркел да ће се Србија понашати озбиљно и одговорно и да ће бити поуздан партнер. Зато је у Србији данас потпуно очекиванао да званични Берлин поставља услове у име ЕУ, укључујући и захтеве за „променом свести“ грађана када су у питању НАТО и ЕУ стандарди.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: