СТРАНИ УТИЦАЈ: ДИПЛОМАТСКА ПСИХОДИЈАГНОСТИКА МАЈКЛА КИРБИЈА

AMBASADOR MAJKL KIRBIСтрани амбасадори акредитовани у Србији од двехиљадите године до данас корситили су своју позицију да утичу на формирање владе, да оцењују њен рад и да дају своје мишљење о карактеристикама српског народа. Стране дипломате посебно моћних држава са Запада имале су понекад и дисонантне тонове који нису били довољно аргументовани. Последња изјава амбасадора САД Мајкла Кирбија изречена је у емисији „Кажипрст“ на Б92.

„Срби су помало схизофренични, срце вас вуче ка Истоку, али глава вас усмерава ка Западу“, каже Кирби и додаје: „Постоји забуна у вези са тим избором. Ви ћете наставити да имате пријатеље и на Истоку и Западу, сада их имате и у САД и у Русији. Међутим, сада се не поставља питање пријатеља, већ питање интереса Србије. Морате да спроведе све реформе како бисте пришли Европској унији. Остало су лажни избори“. Занимљиво је да премијер Александар Вучић не види да је ова изјава амбасадора штетна и увредљива по углед Србије.

Нема сумње да је српски народ духовно близак Русима, али још у време просветитељства Доситеја Обрадовића и његових следбеника своју културу је обликовао по западним узорима. На питање „Шта је просветитељство?“ Имануел Кант 1784. године у часопису „Берлински недељник“ даје одговор: „Просветитељство је излаз човека из сопствене незрелости. Незрелост је немоћ да се служимо својим разумом без помоћи некога другог. Узрок те сопствене незрелости не лежи у недостатку разума, већ у недостатку одлучности и срчаности, да се њиме служимо без вођства неког другог. Sapere aude! Имај срчаности, да се служиш без вођства властитим разумом! – То је, дакле, крилатица просветитељства“.

Срби, дакле, нису колективно схизофрени, јер основне националне одлике су управо срчаност и када је најтеже – одлучност. То најбоље можемо сагледати у оној Пашићевој изреци: „Спаса нам нема, пропасти нећемо”. У питању је, дакле, рационално сагледавање ситуације и промишљање „ком царству се приклонити“, јер имамо довољно самопоуздања. Реалполитички интереси Србије су и према Западу и према Истоку. Која ће димензија да превлада зависи од опредељења и интереса Србије у наредним годинама.

Каубојски менталитет амбасадора САД Мајкла Кирбија даје му за право да понекад буде неумерен. У једном свом интервијуу амбасадор САД Кирби каже: „Можда људи у то не верују пошто смо морали да пошаљемо војску овде, у регион, деведесетих година које су биле прилично контроверзне, али заиста смо желели да створимо ситуацију какву данас све више и више видимо”. Амбасадор, дакле, даје оцену да је војна акција против Србије 1999. године и на Косову имала „преветивни“ карактер успостављања „демократије” и односа снага које данас постоје на Балкану.

Другом приликом, гостујући на ТV N1 амбасадор Криби каже: „…али сматрамо да смо исправно поступили кад смо вам увели санкције“. Кирби каже да зна да је грађанима било тешко и да још увек покушавају да се опораве. „Разумемо историју, али исто тако мислимо да су санкције некад неопходне због природе ствари које људи раде“.

Амбасадор Кирби посредно тражи и очекује да се Србија „определи” за своје „савезнике”. Присуствујући у Нишу Генералној скупштини Клуба српско-америчког пријатељства и сарадње Кирби је одговорио на питање у вези српско-руских доноса: „Људи покушавају да наметну идеју да Србија треба да има само једног пријатеља, али ја нисам неко ко верује у такву идеју“.

Запад и САД на известан начин врше притисак на Србију око промене става према Русији у вези са „украјинском кризом“. Амбасадор Кирби је изјавио да су постојали разговори да Србија уведе санкције Русији, међутим, то не значи да тако нешто мора да се уради и каже: „Тај притисак значи да смо разговарали, али то није исто као и да нешто морате. То не значи аутоматски и жесток притисак“.

Евидентно је да је Србија под благим или жестоким притиском разних дипломата који управо задају задатке Влади Србије да кроји државну политику по њиховој, иностраној мустри. То је карактеристика моћних држава које наступају са позиције јаког утицаја и моћи.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: