НАТО САВЕЗНИЦИ: АКО ВЕЋ НЕ МОЖЕШ ДА ИХ ПОБЕДИШ…

nato-planes1На овогодишњем обележавању почетка НАТО агресије на Србију председник Томислав Николић је поручио да су „наредбодавци, извршиоци бомбардовања… још увек живи, а да Србија оплакује, отима од заборава и тражи извињење од силника“. У сличном тону нацији се обратио и премијер Александар Вучић. Зашто је премијер Србије у тако негативном тону говорио о Алијанси када је Србија све ближе НАТО чланској карти? „Не желим да мењам своје срце, свој ум, а ни образ. Хоћу да упозорим да мој понос и мој морал као и стабилност Србије немају цену“, каже Вучић. Очигледно је да су лични ставови политичара једно, а државна политика – нешто сасвим друго.

Радио Слободна Европа нас подсећа да су српски званичници већ потписали са НАТО-ом Индивидуални партнерски акциони план (ИПАП). После тога више нема ништа друго него пуноправно чланство у НАТО. Дакле, 16 година после НАТО бомбардовања – Србија и НАТО никад нису били ближи. Која од ове две ралности је истинита, пита се Радио Слободна Европа. Ако већ пишемо о ономе што је реално, Србија је „отворила врата“ НАТО армади, и то шеснаест године после „црне сетве“, када нас полако сустиже „црна жетва“.

Србија је више од једне деценије контаминирана са 15 тона осиромашеног уранијума чије је време полураспада 4,5 милијарди година. „Латентни, односно период мировања, за солидне туморе, откад особа удахне или с храном унесе радиоактивну супстанцу, траје од 10 до 20 година, а просечно 25. Године 2008. било је десет година и тада је забележен почетак њихове клиничке манифестације. Годишње се број новооболелих повећава за два одсто, односно за 800, тако да ћемо у статистици за 2014. имати 40.000 новооткривених људи с тумором. Сматрам да ће после 2015. године тај проценат расти и за више од два одсто“, наводи председник Друштва Србије за борбу против рака проф.др Слободан Чикарић.

Да подсетимо, на политичком плану НАТО трупе нису ништа предузеле да се 200 хиљада Срба врате на Косово и Метохију, већ су све учиниле и још увек лобирају по свету да Косово добије независност. Евроатлантске снаге отворено траже од званичног Београда да употреби све режимске механизме који му стоје на располагању не би ли се произвела промена свести код широких народних маса. Стратегија убеђивања базира се на обавези Србије да обрати посебну пажњу на промоцију и подизање свести становништва о важности међународне и регионалне сарадње и суочавању с тим изазовима.

Стратегија је већ почела да се примењује. Државни органи су дозволили да се у Народној скупштини Републике Србије организује 88. „Rouz-Rot“ семинар Парламентарне скупштине НАТО, а Министарство спољних послова обавештава јавност да Србија препознаје важност и улогу коју НАТО има у систему регионалне безбедности, пре свега, улогу коју има на очувању мира и безбедности, посебно безбедности српског народа на Косову и Метохији. Стратегијом јавног информисања ће се обезбедити да информације о односима и сарадњи између Србије и НАТО буду објективно и благовремено представљене.

Стратегија ће охрабрити српске академске, истраживачке и научне институције да уђу у процес сарадње са НАТО-ом и да приступе заједничким пројектима. За то време највиши државни функционери ће говорити како је Србија неутрална земља и да не тежи чланству у НАТО.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: