РАЗБОРИТА ВЛАСТ: НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА КОНТРАМИТИНГЕ

MITINGПредседник Владе Србије Александар Вучић поручио је да неће делити Србију, већ да му је циљ да је заштити од сукоба и подела. Овај став је грађански и политички рационалан из више разлога. СНС има политичу већину у вршењу власти, те опозициона окупљања не могу нарушти углед Владе Србије. Зато СНС као партија са највећом подршком у Србији треба да штити друге од себе, односно опозицију која је слаба, подељена и без политичких идеја и решења. Вешт политичко-пропагандни маневар СНС је одлука да откажу велики страначки митинг у Новом Саду, који је био заказан за 25. април због тога што истог дана Демократска странка има митинг у Београду.

Прављење митинга позиције и опозиције у исто време, односно контрамитинзи су превазиђена форма политичког деловања и нису прави пут у време штедње и спровођења тешких мера. Очигледно је да СНС не жели да „гуши“ политичке слободе у Србији, као што је то био случај у време владавине Слободана Милошевића када су родитељи били на Ушћу, а деца на Теразијама.

Највећа државна и политичка брига премијера Александра Вучића и владе којом председава је био и остао посвећен однос према реформама, тежини социјалне ситуације, као и борба пртив корупције и криминала. Истовремено лидер СНС-а треба да се позабави и партијском олигархијом која у име свог одржања на власти често злоупотребљава ауторитет владе или премијера. Унутар политичких партија на власти, као и у претходних 25 година, увек су изражени феномени сакривања политичке бирократије која врши злоупотребе или корупцију користећи се ауторитетима својих вођа. Те појаве нису новијег датума. Тако је било и током владавине СПС-а, ДОС-а, ДСС-а и ДС.

Партије функционишу као политичка „предузећа”, посебно на локалном нивоу. Управо због тога политички рационално делује став премијера Александра Вучића у вези са одржавањем митинга и контрамитинга: „Мени не пада на памет, мало сам одговорнији од неких других, да делим Србију, иако то не би било ни на приближно једнаке делове, већ би однос био десет према један по броју присутних” и додаје: „Напротив, хоћу да заштитим Србију од сукоба и подела”.

Опозиција има легитимно право да протествује и критикује, посао власти је да управља и прима критике и у политичкој борби оспорава опозицију, а грађани су ту да дају своје мишљење и крајњи суд.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: