ПОГЛЕД У РЕТРОВИЗОР: ДРЖАВА (НИ)ЈЕ АУТОБУС

KO TO TAMO PEVAЈедан од најгледнијих домаћих филмова свих времена је „Ко то тамо пева“ из 1980. године, редитеља Слободана Шијана, по сценарију Душана Ковачевића. Овај антологијски филм приказује наше нарави, погледе, менталитете и трагику, па је одлична метафора за приказивање односа између власти и грађана. Филм открива карактерологију српског народа, однос према држави, патриотизму, унутрашњим издајма и преврама.

Пођимо од симболике да је аутобус фирме „Крстић“ држава у којој живимо са свим својим особеностима, слабостима и различитим енергијама. Аутобус је стар, често му „пуца гума“, склон је кваровима, те није довољно сигуран за вожњу. Дакле, аутобус је држава са својом бирократијом, корупцијом, „демократијом“, жељама и циљевима које спроводе политичке партије на власти. Тај аутобус путује по „сумњивим“ путевима треће класе. Аутобус, наравно, вози Мишко. Он уме да вози аутобус чак и затворених очију док путници негодују и непрекидно су у страху да ли ће живи стићи на одредиште. Судбина путника поверена је возачу Мишку сходно изборним резултатима.

У политичком смислу влада управља државом, али сама није држава. Влада је само сервис грађана и њених интереса и као таква има подршку у јавној управи и државној администрацији. Путници у аутобусу су бирачи који да би остварили право на вожњу морају да плате карту, односно да извршавају обавезе према држави кроз порезе и поштовањем закона. Влада, односно возач Мишко стара се да аутобус буде исправан, да има гориво, ред вожње и јасан правац кретања. Свака власт која занемери да је само сервис грађана долази до формуле „Држава то сам ја или то смо ми“.

Грађани не представљју ништа сем гласачке машине. Тада држава, тј. аутобус постаје несигуран, са ризиком да аутобус не стигне на време, што увек изазива револт код путника. Да би аутобус стигао до циља мора бити исправан, да има добре возаче и лојалне путнике. Када све функционише како треба, тада нема пуно изненађења на путу, а и путници знају како да одагнају лоше расположење. У супротном настаје хаос и паника.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: