ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ: СРБИЈА НА ПРАГУ ЗАПАДНЕ АЛИЈАНСЕ

NATO U SRBIJIВећина политичких аналитичара у свету је сагласна да администрација САД жели у 2015. години да задржи свој јак утицај на глобалне геополитичке тренодове. Пројекције света за 2015. годину по „Aon Risk Solutions“ усмерене су ка америчкој посредној или директној доминацији и све јачем утицају у свету. Да поменута предвиђања нису пука политичка пропаганда или део војнопсихолошких активности најбољи пример је управо Србија која се као војно неутрална земља недавно обавезала да ће омогућити слободно кретање НАТО војника дуж своје територије.

Већина политичких аналитичара у свету је сагласна да администрација САД жели у 2015. години да задржи свој јак утицај на глобалне геополитичке тренодове. Анализе „Страфорд агенције“ указују да САД планирају да у наредних десет година задрже војно стратешки, али и економски примат пред нарастајућим геоекономским утицајем Кине. Страфорд прогнозира да ће уследити неповољан период за ЕУ и Русију што ће омогућити још снажнији развој Кине, јачање исламског фактора и пре свега америчку доминацију.

Пројекције света за 2015. годину по „Aon Risk Solutions“ усмерене су ка америчкој посредној или директној доминацији и све јачем утицају у свету. САД су војно присутне у више од 150 држава, контролишу нафту и енергетску политику већег дела света, и што је веома важно, држе под контролом ЕУ као део северноатлантске доктрине. Долар се крупним корацима приближава евру са тенденцијом да га у одређеном тренутку истисне због унутрашње кризе у евро зони.

Да поменута предвиђања нису пука политичка пропаганда или део војнопсихолошких активности најбољи пример је управо Србија која се као војно неутрална земља недавно обавезала да ће омогућити слободно кретање НАТО војника дуж своје територије, који ће при том имати посебан (заштићени, прим.аут.) статус. Сарадња подразумева и да Регионални центар за обуку „Југ“ код Бујановца буде отворен за све земље чланице Партнерства за мир и НАТО. Србија ће пружити коришћење своје војне инфраструктуре, вишак наоружања уништити и при свему томе размењивати податке са НАТО и Европском унијом.

На снази је индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) који представља својеврсни технократски шематски план којим се НАТО поставља као гарант спровођења реформи у свим сферама друштва по својим стандардима. По речима водећег истраживачког новинара у свету у домену војнополитичког деловања НАТО алијансе Рика Розофа индивидуални акциони план партнерства је друга фаза, а Акциони план за чланство је последња фаза у постизању пуноправног чланства у НАТО. Северноатлантски стратези намеравају да у једном тренутку у пакету приме у НАТО Босну, Македонију, Црну Гору и Србију. ИПАП-ом Србија широм отвара врата НАТО-у, чиме је аутоматски Руској Федерацији залупила врата испред носа.

„Од споразума ИПАП нема потребе правити никакав спектакл. Овај споразум не теба гледати као приближавање чланству, никако, али као развој наших добрих односа, да“, коментарише министар одбране Ивица Дачић односе на релацији НАТО – Србија, и додаје: „Ми смо војно неутрални и немамо намеру да постанемо чланица НАТО, али имамо интерес да будемо у добрим односима у својству мира и добрих односа у региону“. Ивица Дачић је искусан политичар који процењује да још увек није погодан тренутак да се јавност свеобухватно упозна колико ће у наредном период НАТО бити присутан на нашем простору.

Песимисти би новонасталну ситуацију по укупну националну безбедност сигурно оценили негативно, уз опаску да је Србија на путу да од меког протектората добије статус колоније. Оптимисти би вероватно помислили да коначно више нећемо седети на две столице и да се све одвија у складу са зацртаним евроинтеграцијама. А шта преостаје реалистима? Они би вероватно констатовали да ствари ни мало не делују обећавајуће по питању војне неутралности Србије, и на тај начи више личе на песимисте. НАТО је на прагу Србије, али крајњи исход ће, по свему судећи, бити обрнут.

Предраг Прокопљевић
Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: