СВЕ МАЊЕ ПЕСКА У РЕКАМА: ШЉУНКАРСКИ ЕЛДОРАДО

sljuncara_wide_89237S1Годинама без контрoле државе приватне компаније, али и поjединци нелегално и неконтролисано ваде шљунак и песак из река Србије. На тај начин угрожавају водотокове река и скрнаве национално богатство. Предузећа која се баве експлоатацијом шљунка и песка дугују држави милионе евра због неплаћања одговарајуће накнаде, показују подаци Републичке дирекције за воде, у које нису урачуната дуговања за Војводину.

Од укупно 370 дужника, закључно са 14. јулом 2014. године, више од две трећине наведеног износа отпада на тек 13 предузећа која појединачно дугују 100 хиљада евра или више. Метеоролошке прогнозе указују да ће и наредних година бити великих падавина које могу довести до поплава и појаве клизишта. Крађа шљунка, песка и сеча шума поред река велика је национална опасност која се не санкционише на прави начин.

Кризне зоне илегалног вађења шљунка и песка су на свим већим рекама. Експлоатација шљунка и песка без икакве сагласности направила је општи хаос у читавом току Дрине кроз Мачву, од Прњавора до ушћа у Саву.  „Шљункари“ изнајмљивање земље крај реке плаћају двадесетак евра по ару, а било је и случајева да једноставно уђу у нечију њиву и копају. Медији су била у прилици да пишу о великом бизнису илегалног вађења шљунка и песка 2009. и 2012. године. Тако је само једна фирма током 2012. године код Великог ратног острва извадила и продала 200 хиљада кубика шљунка, што је на тржишту коштало око 180 милиона динара, као и око 50 хиљада кубика песка, чија је вредност била 20 милиона евра.

Од овог нелегалног посла настали су читави „кратери“ у близини Лесковца који су овом крају познатом по узгоју паприке нарушили ниво подземних вода. Покрај река багери раде непрестано. Плодно земљиште се склања, а затим се копају шљунак и песак. Годинама се из Јужне Мораве неконтролисано вади песак. Шлепери драгоценог товара путују углавном на Косово. Албанци за шлепер песка плаћају 600 евра, у Бујановцу је 200 евра више, а на Косову и целих 1.200 евра.

Евиденто је да је трговина вађењем и продајом шљунка и песка постала уносан посао „шљункарске мафије“ која годинама уништава нацинално богатство Србије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: