ЕВРОПСКА ПРАВИЛА: СРБИЈА ДА КАЖЕ „НЕ“ РУСИЈИ

nikolic-kukan-foto-fonet-1426860329-627588Србија је била предмет многих притисака и уцена страних дипломата од 2000.године. Од доласка ДОС-а на власт амбасадори моћних држава имали су јак утицај на рад државних органа. Утицај се осећао у „кадрирању”, кроз донације, процес приватизације и подршку политичких партија и лидера. На политичком нивоу Србија је од реметилачког фактора постала кооперативна држава у региону, али се облици притиска на државни врх настављају различим интензитетом.

У већини случајева државним структурама Србије притисци долазе кроз дипломатске препоруке, телефонске позиве упућене од стране шефова држава и премијера. Све чешће се воде разговори „у четири ока” без преводиоца и саветника, што отвара питање разних облика притисака и захтева који ремете државне интересе. Данас се у свету води агресивна дипломатија где се врше најразличитији облици притисака и уцена, а некада и претњи. Повод за најновији облик недипломатског става који вређа националне интересе Србије и углед државних званичника, пре свега председнка Србије Томислава Николића је препорука шефа делегације Европског парламента Едуарда Кукана.

Носећи поруку подршке властима у Србији око пута ка ЕУ Едуард Кукан је себи дао за право да „препоручи“ председнику Србије Томиславу Николићу да одустане од одласка на московску војну параду поводом обележавање 70 година од победе над фашизмом. Због заоштрености и санкција ЕУ и САД према Русији око кризе у Украјини на све начине се бојкотује Русија и њена улога у Другом светском рату и све жртве које је дала за ослобођење Европе.

Председник Србије Томислав Николић прихватио је позив Владимира Путина да 9. маја у Москви присуствује војној паради коју ће бојкотовати најважнији лидери ЕУ и председник САД Барак Обама. Томислав Николић је мишљења да „господин Кукан узалуд врши притисак на председника Републике да донесе одлуку која није у интересу грађана Србије. А мишљење велике већине грађана је да Србија треба да негује најбоље односе са свима, па и са Руском Федерацијом”.

ЕУ на све начине покушава да поквари односе Србије са Руском Федерацијом. Колико су јаки притисци који долазе из ЕУ најбоље осликава иступ Словеначног посланика у Европском парламенту Игора Шолтеса из редова групације Зелених: „Србију нико не може, нити жели да натера на одређену спољну политику, али ако се ваша влада обавезала на пут ка чланству ЕУ, онда наравно да се очекује да усклади свој приступ спољним питањима. Нарочито ако се ради о овако важном питању као што су санкције Русији”

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: