ИНТЕРНЕТ РАТОВАЊЕ: СИРОТИ МАЛИ БОТОВИ

BOTСве је више симулираних коментара на он-лајн страницама медија или друштвених мрежа, попут Фејсбука или Твитера који својим коментарима, подршком, критиком или степеном вулгарности обезвређују сваку сврху остављања коментара. Циљ анонимних заступника одређене политичке партије или компаније је да заварају јавно мњење. У питању је злоупотреба интернета као масмедија која се жаргонски назива ботовање, а они који се баве шаблонским коментарисањем називају се ботови. Реч „бот“ заправо је пежоративни израз за робота.

Ботовање је у суштини потреба да се садржаји и личности приказани у одређеним текстовима на интернету уздигну или дисквалифију увредама или неприродним хвалисањем. Ботовање је један од видова политичког маркетинга.

Друштвене мреже често постају праве дискусионе трибне, али пажња читалаца са професионално обрађеног извештаја често се премешта на коментаре који су више намештени, него што одражавају искрено изнете ставове. Овај облик медијског ратовања у себи садржи форме јавног замајавања, исмевања или идолопоклонства у зависности од интереса и циљева политичких партија или компанија.

Тако се ствара „полемика у празно“, односно како то народ каже „чешљање језика“, док се садржај потпуно запоставља или негира, а корсити се као могућност полемике. Језик ботова је површан, често хушкачког карактера, тако да се личности у пропратним коментарима или руже или идеализују.

У краткој исповести  бота политичког прелетача објављеној у дневнику „Блиц“ откривамо да бољестојеће политичке партије ангажују између 500 и 600 људи који у кибер простору никада не смеју да открију свој прави идентитет. Ради се шест сати недељно, у сменама од осам сати. Посао се у главном обавља из страначких просторија. Дневнице су 1.500 динара, а исплаћују се на недељном нивоу. Сваког понедељка ботови имају састанак са менаџерима задуженим за политичку пропаганду на којима им се издају задаци за предстојећу недељу. Фокус је на исписивању хвалоспева о страначким активностима, а најчешће се хвали рад лидера странке. Све је детаљно разрађено: од имена којим се бот потписује до описа коментара које оставља.

Ботови се корсте не сaмо у политичким кампањама већ и код „опаснијих” текстова са циљем да се садржај текста обесмисли. Ако већ нису добро плаћени, а онда им политичке партије обећавају радно место за исказану партијску лојалност. Ботови се труде да што већи број људи увуку у своју причу – у зависности од теме и личности политчке странке и компаније укључују се у бот субверзију где ангажују читаве „бот дивизије“.

Стручњак за интернет маркетинг Исток Павловић сматра ду су „у већини случајева, ови коментари на нивоу лошег писменог задатка из основне школе. Они ђаци који су увек добијали „довољан (2)“ и чије писмене радове учитељица никада није читала пред целим разредом, сада су постали ботови који своје литерарне могућности исказују у интернет коментарима. Зато ову армију можемо назвати именом „довољан (2) бригада“. Ипак, не треба заборавити на речи нобеловца Иве Андрића који каже да овај свет на својим плећима држе медиокритети.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: