ПРИЧА О ГРАЂАНИНУ СВЕТА: ТЕСЛА И МУСЛИМАН АКО ТРЕБА

Nikola-Tesla-nikola-tesla-6200205-500-373_177103635_stdНикола Тесла – великан светске науке, син православног свештеника, један од најзначајнијих проналазача свих времена био је грађанин света који је у себи ујединио све религије кроз опште добро и хуманизам. Никола Тесла биолошки и духовно је светосавац, али је свој дух и знање поклонио човечанству за опште добро. Свој велики божји дар поклонио је човечанству, а људи су његово дело ставили у функцију развоја, али и деструкције.

Познати теслолог проф.др Велимир Абрамовић нам открива да је познати хиндуистички учитељ Вивекананда, члан Рамакришнине мисије, дошао по задатку на Запад да испита могућност уједињења свих светских религија. Посетио је Теслу у његовој Њујоршкој лабораторији 1896. године и одмах послао писмо свом индијском колеги Алсингу описујући сусрет са Теслом са страхопоштовањем и безрезервним дивљењем забележио: „Овај човек је сасвим другачији од свих западњака (…) Показао ми је своје експерименте са електрицитетом, који је за њега живо биће и са којим он разговара и наређује му (…) Ради се о високо спиритуалној личности. Он без сумње поседује духовност највишег нивоа и у стању је да призове све наше Богове (…) У његовим електричним ватрама разних боја појавили су се преда мном готово сви наши Богови: Вишну, Шива… а осетио сам присуство и самог Браме“.

Теслу присвајају и Хрвати, а у САД имају већ дуже време Теслине спиритулане организације и секте. Отворене су и многи профили на друштвеним мрежама који га уздижу на ниво божанства. Српска православна црква у Николи Тесли препознаје велики национални и светосавки дух.

Тесла је предмет непрекидних научних изучавања и политичких расправа. По речима професора др Велимира Абрамовића, проучавање Тесле није само научно питање. У његовом раду не треба тражити превасходно технолошка решења. Тесла је практично оно што је Еуклид теоријски, спона западне и источне цивилизације. На његовом раду може да се заснује нова духовност Човека који ће схватити време (које је потпуно нематеријално и представља само дејство математичких закона) и продрети у савршеније нивое космичког постојања.

Колико Никола Тесла може да буде и предмет верског фанатизма и злоупотребе религије у етничким односима показује и санџачки муфтија Муамер еф. Зукорлић који је у Рожајама рекао да је Никола Тесла пред крај живота прешао у ислам, те да се кости једног муслимана не могу уносити у цркву. Тако Зукорлић креће у политизацију лика Николе Тесле покушавајући на недостојан начин да прикаже некакво конвертитство.

„Недавно је избила тешка расправа око покушаја СПЦ да пренесе Теслину урну из музеја у Храм Светог Саве. Уколико наставе да се свађају око тога, ја ћу морати да им кажем да је Никола Тесла муслиман, јер је пред смрт примио ислам. Према томе, не могу се кости једног муслимана уносити у цркву”, каже муфтија Зукорлић.

Никола Тесла је грађанин света и ујединитељ свих религија. У том контексту он може да буде и муслиман уколико ће то добринети да муфтија препозна у себи честитост.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: