ВРЕМЕ ГЛОБАЛИЗМА: ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ НАШЕ НАСУШНЕ

GLOBALIZAMСрбија се у протеклих 25 година суочава са процесима националне, демократске и глобалне револуције, друштвене транзиције и цикличних реформи. Од деведесетих година Србија је претрпела процесе урушавања СФРЈ. Са историјске сцене нестали су Југословени. Тај период је био дефинисан као национална револуција где се позиција српског народа издизала изнад демократије и економије. После октобра 2000. године наступа тзв. „демократска револуција“ са променом власти и новим политичким почетком. Паралелно са свим процесима, Србија је тренутно у транзицији из реалсоцијализма у државни и неолиберални капитализам.

Милошевићева национална револуција замењена је Ђинђићевом демократском револуцијом која је модификована Коштуничином националном реформом и убрзаном приватизацијом. Међутим, реформе су склизнуле у „тајкунску офанзиву“ која је за последицу имала нагло сиромашење грађана, уз неуспеле покушаје изласка из транзиције у време власти Бориса Тадића. Данас смо сведоци да Србија спроводи свеобухватне реформе уз наглашену штедњу. Све то изгледа као да смо поново на почетку загледани у ЕУ. Србија је и даље у фази испуњења бриселских услова које се протежу од усклађивања законодавства са оним европским, па све до промене свести када је у питању територијални суверенитет и интегритет. Запад нам поручује да Србија другачије неће постати део интегрисане заједнице европских држава.

Време комунизма нудило је слоган „Нема одмора док траје обнова“. Данас је актуелан слоган да „ЕУ нема алтернативу“. Србија се полако утапа у глобализацију као нову врсту постмодернистичке револуције са прагматским или утопистичким идеалима. Друштво самоуправног социјализма, преобразило се у екстремни национализам, да би освануло у мондијализму и европејству. На политичкој сцени поборници евроскептицизма су у мањини, док је више оних који себе називају еврореалистима. Са појавом поборника еврофанатизма политички процеси прерастају у неку врсту нове идеологије или политичке религије.

Томислав Кресовић.

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: