РЕФОРМСКЕ МЕРЕ: НЕКИ ЋЕМО ДА ПРЕЖИВИМО!

REFORME„Те реформе неће бити нимало лаке. Мене, који готово никада нисам насмејан, тешко да ћете видети смркнутог пошто знам да радимо велику ствар за нашу земљу и будућност наше деце, јер смо коначно скупили храброст да радимо, не оно што ће некоме да се допадне, већ оно што ће бити добро за земљу“, рекао је својевремено премијер Србије Александар Вучић.

Према анализи дневника „Данас“ приказаној у прегледној табели најважније мере предвиђене споразумом са ММФ-ом могу се поделити у три групе. Прве су оне које су већ урађене, друге су оне које су у току и трајаће до краја 2017. године, и треће, оне које су још увек под знаком питања. Већ је ступила на снагу забрана запошљавања, а плате су смањене у јавном сектору за десет одсто. Да подсетимо, ова мера је заменила претходни солидарни порез, а како планира влада уштеде од смањења платa биће 0,99 одсто БДП—а, што је око 326 милиона евра. Како каже премијер Србије, намерно се више узима од плата него од пензија, да би се дестимулисао улазак у јавни сектор и да би људи хрлили на посао у приватни. Пензионери су већ претрпели смањење пензија, а они који планирају да се пензионишу дочекаће за радним столом позне године.

И плате и пензије су „замрзнуте“ што треба да до 2017. године допринесе уштеди од 83 милиона евра за плате, односно 155 милиона за пензије. Уз све то донет је Закон о раду који олакшава отпуштање радника. Отпреминине се плаћају само за време код тренутног послодавца. На две године је продужен рад на одређено време. На тај начин олакшан је планирани процес смањења броја запослених за пет одсто. По свему судећи, крајем године државни чиновници биће разврстани у платне разреде.

Усвојен је акциони план за запошљавање који предвиђа субвенције за запошљавање одређених категорија радника, тренинге, преквалификацију… Од следећег месеца социјална давања за незапослене се више везују за програме обуке.

Укинуте су субвенције за пољопривредна добра већа од 20 хектара и земљу закупљену од државе.  „Нећемо више финансирати тзв. пољопривредне тајкуне већ ћемо помагати мале и праве произвођаче. Веће субвенције даћемо онима који ће да држе више стоке и тако више допринесу. Баш ме брига шта ће на то да кажу тајкуни, нека ме смене, па шта… 2016. године Србија ће бити боља земља, то је циљ. Јер смо се ми као Влада Србије укрцали у Титаник који је већ ударио у санту леда и сад чупамо ствар“, каже премијер Александар Вучић.

Смањене су субвенције за јавне сервисе, а како сада ствари стоје РТС ће остати без помоћи државе. Јавна предузећа су остала без гаранције за ликвидност, док ће државне гаранције за одрживе пројекте бити даване уз консултацију са ММФ-ом.

Влада је обећала да ће Фонд за развој убудуће давати кредите само јавним институцијама са „високом вероватноћом“ за повраћај новца. Гаранције Фонда за развој више нису аутоматски и гаранције државе Србије. Влада је обећала и смањење оперативних трошкова Железници Србије, а убрзано ради на томе да се реши Железаре Смедерево.

Идући месец очекује нас поскупљење струје за 15 одсто, а ако буде требало за годину дана у исто време биће још једно поскупљење. Пооштрен је рад пореске управе, а за системски битне банке Народна банка Србије ће увести додатне капиталне захтеве. У наставку „црних реформи за светлу будућност“ биће реструктурирано, угашено или продато више од 500 предузећа. За сада је сигурно да ће „катанац на вратима“ добити 188 предузећа, а у плану је продаја Телекома. Током 2016. и 2017. године биће уведени већи локални порези, очекује нас и акциза на безалкохолна пића… Још увек је под знаком питања да ли ће бити поскупљења горива, путарине и подизање ПДВ. Што би наш народ рекао: „Неки ћете да погинете, а неки ћемо и да преживимо“.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: