СРПСКИ ДАВОС: СТРУЧНО САВЕТОВАЊЕ ИЛИ МЕДИЈСКИ СПИН

Фото: mondo.rs

Фото: mondo.rs

Завршен је 22. Копаоник бизнис форум. На „српском Давосу“ окупило се преко 600 учесника, око сто панелиста и 35 медијских кућа. На скупу су се могли чути актуелни министри и утицајни економисти, али и они који су уместо да нешто учине док су били на власти, искористили ту прилику да се обогате.

Тако су владини представници у друштву опозиционара поручили да шира јавност често не схвата шта значе реформе и да оне у кратком року неће дати резултате. Учесници „српког Давоса” искористили су прилику да погледају модерне презентације, а богами и да се у време паузе опусте уз скијање, топао чај, виски и медијско спиновање. Ту је наравно и ноћни провод уз пратиље високог или сумњивог морала.

Суштинске напоре владе да спроведе започете реформе нико не доводи у питање. Међутим остаје нејасно зашто је директор филијале Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Београду Матео Патроне јавно поручио да Србија мора да убрза инфраструктурне пројекте, јер чак 3,5 милијарди евра намењених држави у те сврхе није искоришћено? Да ли је могуће да ће надлежни дозволити да дође до враћања тог новца уз одређене пенале?

Да ли моћне привреднике и државне топ менаџере узнемирава чињеница да је по истраживању Евростата бруто домаћи производ Србије по становнику, мерен према стандардима куповне моћи, био у прошлој години једнак 35 одсто просека Европске уније? Нижи стандард од Србије имају само Албанија и Босна и Херцеговина, са 31 одсто просека ЕУ према куповној моћи и 34 одсто према стварној потрошњи за Албанију, а 29 односно 35 одсто за БиХ. То значи да имамо изузетно јефтину радну снагу која се задовољава месечним примањима од 200, 300 евра. Структурне реформе се не могу спровести без инвестирања домаћег капитала и националне памети у оквиру српског “Њу дила” као новог договора капитала и државе.

Стране инвеститори неће улагати у Србију уколико се домаћи бизнисмени не покажу као одговорни и предузимљиви. Србија треба да тражи подршку на хиљаде врло успешних пословних љиди нашег порекла који имају развијене бизнисе широм света и добре пословне контакте са моћним партнерима у развијеним економијама.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: