РЕФОРМE СРБИЈЕ: ОБАВЕЗE ПРЕМА ПОТOМСТВУ

Aleksandar Vučić„Неки пут помислим како проблем Србије нису ни њена прошлост, нити њена садашњост – проблем је, чини ми се, свако одсуство жеље да се оде у будућност”, пише премијер Србије Александар Вучић у ауторском тексту објављеном у дневнику „Блиц“ под насловом „Мој одговор њима”. Рекли бисмо одличан мотивациони говор да се сагледа како заиста покренути елите, па и друштво у целини. Пут у будућност тражи политичке и друштвене визионаре, храбре и одлучне људе на власти, оне који ће да мисле на живот нових генерација, а не на личне или партијске интересе. Дакле, Србији су потребни они који ће да је подижу и граде, без потајног очекивања да су заслужили награду за учињено. Највећа награда треба да им буде Србија као повољно место за живот.

Премијер Вучић је свестан чињенице да најелитнији део друштва не подржава на прави начин рад владе због свеприсутног става да је на снази државна контрола. У свом ауторском дексту дословно пише: „И данас, ова влада, без обзира на приче о томе да је свеприсутна, да све контролише и да утиче на ама баш све у друштву и држави, нема подршку истог тог друштва или бар његовог најелитнијег дела у ономе што је основ сваке будућности“.

Српска напредна странка је добила мандат пристојног дела друштва да управља државом. Дакле, Србија је дала поверење премијеру Александру Вучићу од кога грађани очекују да држи у саборности све народне потенцијале, почев од сфере знања, преко предузетништва, културе, спорта, све до дијаспоре. Да ли је потребно да споменемо да има на хиљаде оних који би дошли из „белог света“ да помогну само ако их људи од ауторитета позову да „заједно сањамо будућност“.

Србија није пропала, већ је само прилично запуштена земља. Дакле, потребни су људи од поверења, они који знају свој посао. Међу њима је и прогнани Богољуб Карић који је показао да уме да ради велике националне и међународне послове. Уместо тог позива који подразумева претпоставку невиности и право оптуженог да се брани са слободе, на снази је „завера ћутања”. Власт више верује странцима који су се својевремено према Србији понели изразито непријатељски и онима који су доказано уплетени у тешке афере и преваре, него у капацитет способних људи, попут Богољуба Карића.

Да би се кренуло са коренитим променама у друштву, није нужна само вербална акробатика виспрених политичара. Потребно је да се у велики пројекат обнове Србије ангажује што више оних који нису део партијског бирачког тела, већ најбољи делови друштва који ће знати да препознају и прате радни елан премијера Александра Вучића.

У праву је Вучић када каже: „Шта је лоше ако почнемо да верујемо, сви заједно, да и ми нешто можемо. Да научимо. Да урадимо”? Почиње се од врха Веберове пирамиде, а завршава се на широкој друштвеној „бази”. Србија има своју елиту, али често успавану, корумпирану, а неретко и уплашену. Држава своју елиту треба да негује и користи тако да она покреће промене.

Функција политике је управо у томе да усмерава токове друштвене елите. Србија има високоморалне и образоване кадрове, само им треба указати поверење. Пре тога потребно је смањити утицај партијских бирократа. Потребна је саборност, солидарност, одговорност и смењивост свих оних који коче напредак Србије. Подршка премијеру Србије је потребна, али више од тога потребно је да они који су на власти буду саставни део друштва и најодговорнији, а не да се крију иза фасада партија на власти или личности премијера, трудећи се при том да га више цитирају, него што су спремни да раде бар приближно колико он то свакодневно показује и доказује.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: