СРБИЈА (НЕ)ЋЕ У НАТО: ФЕМКАЊЕ СЕОСКЕ МЛАДЕ

Извор: Web Publica Press

Фото извор: Web Publica Press

Србија на путу ка ЕУ до 2020. гoдине биће у непрестаним преиспитивањима своје војне неутралности. НАТО је већ присутан у стратегији војне доктрине Војске Србије кроз „Партнерство за мир“. Већ више година Војска Србије има добре односе са Националном гардом Охаја, што све време представља вид америчког војног утицаја. Колико год да Србија заговара војну неутралност, све су већи притисци са Запада да се Србија у оквиру евроинтеграција приближи НАТО савезу.

Војностратешки посматрано Србија је као неутрална држава у прстену НАТО-а. Војна акција НАТО према Србији 1999. године показала је да је напад уследио из скоро свих држава чланица северноатлантске алијансе, те да није била присутна војна и безбедоносна подршка Руске Федерације у систему заштите и спречавања разарања цивилних објеката и привредних комплекса. Доласком на власт ДОС-а 2000. године све до 2006. године Србија је била више заинтересована за стратешке односе са НАТО него са Руском Федерацијом.

Премијер Србије др Војислав Коштуница је 2006. године инсистирао да се у Уставу Србије дефинише модел војне неутралности који се са доласком ДС на власт окреће ка јачању евроатлантистичког савеза у Србији. Актуелна Влада Србије балансира на моделу војне неутраности, али су све интензивнији односи Србије са НАТО, како у борби против међуародног тероризма, тако и у односима на Косову и Метохији. У протеклих седам година министри одбране јачали су дипломатске односе са НАТО и одбрамбеним снагама Руске Федерације.

Министар српске дипломатије Ивица Дачић најављује да ће поводом договора о Индивидуалном акционом плану партнерства наше земље са НАТО, 18. марта заједно са министром одбране Братиславом Гашићем боравити у Бриселу. „То је документ који је усвојила влада 20. децембра, а 15. јануара документ је усвојио и НАТО Савет, чиме је процедура усвајања окончана. Самим тим се наши односи подижу на виши ниво, а то је највиши ниво односа неке земље која не жели да буде чланица НАТО“, каже први потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Србија јача односе са НАТО са циљем да западна војна алијанса уважи политику неутралности Србије. Међутим, овим се шаље сигнал да је Србија у тесним односима са НАТО, односно ближа одлуци да у будућности постане њен саставни део. Сада је то ниво високих дипломатских и војностратешких односа, а у блиској будућности и пут у чланство који води преко  референдума и процене НАТО-а. Извесно је да овакав прагматски процес Србије неће наићи на позитивне оцене Руске Федерације у часу када су односи Русије и НАТО на најнижем нивоу.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: