ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈА ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА

cxeОткако је украјинска криза постала камен спотицања између западних земаља и Руске Федерације, ЕУ и САД траже од Србије да своју спољну политику „наштима“ спрам евроинтеграција којима тежи. Званични Кремљ „захвалан“ је Србији што није подлегла притиску Запада у вези са увођењем неоправданих санкција Руској Федерацији. Србија је очекивала да ће остварити велики профит од транзита руског гаса. Будући да од тога нема ништа, Србија је изгубила своју енергетску стабилност коју мора „како зна и уме“ да поврати сарадњом са другим земљама.


У последњих 25 година Србија није била посебно третирана од стране Руске Федерације. Почев од 2000. године, власти у Србији су глобално биле окренуте ка Западу и ЕУ, а тек од 2008. године побољшавају се односи са Руском Федерацијом. Тренутно Србија у својству председавајуће ОЕБС-ом нема велики маневарски простор у вези са украјинском кризом. За Србију је једина исправна одлука да гледа своја посла и реагује на основу личних интереса у сукобу великих сила.

У том контексту, сасвим је извесно да је било, да има и да ће и даље стизати притисци на Београд из правца Вашингтона, Москве и Брисела. Отуда и критике америчког државног секретара Џона Керија да је Србија на „линији ватре“ између Истока и Запада, али и стављање на црвену потерницу Интерпола пензионисаног генерала из редова владајуће СНС и критике руске телевизије на рачун Владе Србије.

Став Србије треба градити на основу стеченог искуства из 1998., 1999. и 2000. године. Србија не треба да буде виђена, попут народа Украјине, као „колатерлна штета” сукоба између Истока и Запада. Србија већ годинама пролази Сциле и Харибде борећи се за своју јужну покрајину. Свака суштинска осцилација или опредељење за било коју страну у међународном сукобу може нам донети додатне проблеме и нове поделе унутар националног корпуса.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: