БЛЕР У СРБИЈИ: НЕОЧЕКИВАНА ПАЦКА РУСКИХ МЕДИЈА

bler-i-vucicРазигране јаке фигуре на великој геополитичкој шаховској табли умногоме су допринеле да пијуни неоправдано трпе последице. Пошто је политика вештина реалног и изводљивог чињења, влада премијера Александра Вучића определила са за јачање веза са Немачком, али не зпоставља ни коришћење услуга саветника из других држава ЕУ, пре свега из Велике Британије, Француске и Италије. Дипломатски затегнути односи између западних земаља и Руске Федерације у вези са украјинском кризом, испровоцирали су провладине медије у Русији да нетактички реагују на одлуку Владе Србије која је ангажовала поједине иностране саветнике.

Уредницима телевизије коју директно контролише Влада Руске Федерације засметало је што премијер Александар Вучић сарађује са фирмом бившег премијера Велике Британије Тонија Блера. Руска државна телевизија Russia Today је у ударним терминима неколико пута емитовала прилог у којима је рад Владе Србије оцењен негативно због отворене сарадње са приватном агенцијом коју води бивши британски премијер. Истини за вољу, критике у вези са улогом Тонија Блера током НАТО агресије на Србију 1999. године су оправдане, али и врло незгодне када долазе из пријатељске земље, уместо да су их пласирали домаћи извори.

Србија се од 2000. године видно окренула Западу и евроинтеграцијама. Међутим, Србија не одустаје од коректних дипломатских и пријатељских односа са Руском Федерацијом. Управо зато актуелна украјинска криза не сме да буде разлог да се у било ком облику Србија третира као колатерална штета размирица између Запада и Русије.

Не треба заборавити да деведесетих година када је било најтеже, рачунајући ту и НАТО агресију, Србија није добила адекватну помоћ од Русије. Дакле, Србија није у могућности да у актуелном спору између Запада и Русије поднесе жртву која би била изнад њених објективних могућности. Очигледно је да Запад, пре свега Немачка и САД желе да се Србија искреније посвети евроинтеграцијама и да окрене леђа Руској Федерацији.

Интереси креирају политику једне државе, па и избор саветника више је плод вођења реалполитике, него што је неопходно да свака државна одлука буде у складу са историјским памћењем. Србија је држава која председава ОЕБС-ом, важним фактором у решавању украјинске кризе. Негативно писање руских медија о контроверзним саветницима са запада које је ангажовала Влада Србије субјективно посматрано оставља горак укус, уместо објективног промишљања да свака држава има моралну обавезу да покуша да постигне успех, уз оправдани ризик да направи грешку.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: