ПОЛИТИЧКИ ИНЖЕЊЕРИНГ: ШТА ТО РАДЕ СПИН ДОКТОРИ?

PINOKIOНедавно је један београдски дневник објавио информацију да ће високи функционер ДС, познат по томе што је био дугогодишњи директор  комуналног предузећа где је и стекао надимак Жика Паук, прећи у Српску народну партију Ненада Поповића. Ништа не би било спорно у овом политичком трансферу да се политичар није похвалио како ће се бавити политичким инжењерингом, јер то зна најбоље да ради. Већина успешних спин доктора који се заиста баве политичким инжењерингом никада се не би овако наивно изрекли да се баве овом опскурном професијом.

У основи сваког политичког инжењеринга налазе се разноврсне технике како се манипулише гласачима. Реч манипулација води порекло од латинске речи манус и значи руковати, управљати нечим. У контексту људских односа манипулатори покушавају да управљају туђим понашањем кроз начине којих често нисмо свесни. С обзиром на то да је у политици увек отворена комуникација кључна техника којом се освајају симпатије гласача, манипулатори се труде да друге особе наведу на поступке који превасхоно задовољавају њихове скривене интересе. Дакле, политичким инжењерингом се успоставља контрола над другим особама зарад постизања сопственог, односно циља политичке врхушке коју „инжењер“ заступа, али на индиректан начин кроз изазивање одређених емоција које ће гласача навести на контролисано понашање.

Википедија нам открива да је инжењеринг примењивање науке за потребе човечанства, а постиже се употребом знања из теорије и практичног искуства за креирање употребљивих предмета или процеса. Попут политичког, у пракси је заступљен и друштвени или социјални инжењеринг. У основи, социјални инжењеринг представља сплет психолошких притисака где нападач покушава да жртву убеди да уради оно што он жели. Друштвени инжењеринг постоји хиљадама година уназад. Данас је друштвени инжењеринг нарочито присутан на интернету и друштвеним мрежама. Основна карактеристика нападача је да придобије поверење жртве.

Пи-ар стручњаци тврде да у неколико детаља постоји разлика између спина у политици и односа с јавношћу. Класичне методе односа с јавношћу се темеље на коректним афирмативним чињеницама, а спин је препун манипулације и трикова. Истини за вољу, актуелна политичка сцена како у земљи, тако и у иностранству је препуна спинова, тако да новинари просторије у којима се одржавају конференције за медије често називају собе за спин, а бројне саветнике који осмишљавају политички живот зову спин доктори.

Неке од техника спина су изношење само позитивних чињеница, употреба еуфемизама с циљем да се улепша недоказана чињеница, прикривање лоших вести, прикупљање информација о гласачима… Списак адреса на којима грађани остављају своје личне податке, не знајући да то не морају да раде, све је дужи – поште, банке, библиотеке, фирме, портирнице разних институција, чак и билетарнице на стадионима. Да ли сте се икада запитали колико је заиста лако да нека фирма која се бави политичким инжењерингом злоупотреби ваше личне податке?

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: