САНЏАЧКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: УГЉАНИН ЂУД НЕ МЕЊА

SULEJMAN UGLJANINБошњачко национално веће (БНВ) организовало је у Новом Пазару протестну шетњу и скуп под слоганом „За правну сигурност, једнакост пред законом и за европску будућност“. Разлог одржавања скупа је, како тврде, дискриминација Бошњака у Србији. Председник БНВ и народни посланик др Сулејман Угљанин рекао је на скупу да је тежак и неодржив положај Бошњака у Србији, посебно у Санџаку. У свом науму да побољша положај Бошњака Угљанин је спреман да интернационализује проблем, по цену да и НАТО пакт интервенише ако затреба.

„Покушаћемо да учинимо све да од ове шовинистичке творевине зване Србија направимо модерну демократску државу”, каже Угљанин.Овако Угљанин није говорио док је у више наврата уживао у министарској фотељи. Сада се Угљанин враћа на своје политичке позиције с почетка деведесетих година када је играо улогу радикалног Бошњака активног у милитантним турским центрима обуке.

Ако се сетимо да је др Сулејман Угљанин својевремено подстицао Бошњаке који живе у Србији да се укључе у ратне сукобе у БиХ и помогну националистички програм Алије Изетбеговића, онда можемо закључити да се до данас није нарочито променио. Што би наш народ рекао: „Вук длаку мења, али ћуд никада“.

После пада с власти Слободана Милошевића дошло је до извесног Угљаниновог приближавања политици ДОС-а, али само у погледу задовољавања бошњачких етничких принципа у власти Србије. Недуго затим Угљанин улази у сукоб са др Расимом Љајићем. И поред тога, др Сулејман Угљанин успева да постане министар у две владе. Смишљено користи ту позицију да ојача структуру која све више негира суверенитет државе Србије. Поред Љајића долази у сукоб и са муфтијом Моамером Зукорлићем. Евидентно је да док је вршила власт у Новом Пазару странка др Сулејмана Угљанина толерисала је деловање вехабија, али и одлазак добровољаца у Сирију, Ирак и у терористичке формације ИСИЛ-а.

Од почетка 1992. године др Сулејман Угљанин се залаже за посебни статус на нивоу културне и територијалне аутономије Санџака са основним циљем да се минимизује капацитет званичног Београда. Истовремено ради ка повезивању са властима у Сарајеву, Анкари и Приштини. Угљанин подржава на Косову формирање коалције „Ватан” која подржава екстремне албанске партије.

Углањин се деведсетих година прошлог века залагао за референдумско стварање аутономне области Санџака, као и за ангажовање мисије ОЕБС. Ова мисија је формално формирана, али никада није заживела у пракси. Све ово говори да је овај контровезни политичар спреман да зарад личних лидерских амбиција отвори различите облике конфронтација са званичним Београдом.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: