БАЛКАНСКА ТЕМА: АЛБАНЦИ НАПУШТАЈУ КОСОВО

azilanti-izbeglice-600x323Локални приштински хроничари кажу да још од Османлија није забележен тако велики егзодус албанског станавништва са простора Косова и Метохије. У претходна два месеца јужну српску покрајину напустило је између 50 хиљада и 120 хиљада Албанаца, Рома, Египћана и Ашкалија.

Иако се званични Београд не бави превише овим проблемом, стручњаци процењују да је по среди бекство од сиромаштва и потрага за „обећаном земљом“. Демографи констатују да се Косово „немилосрдно празни, што укупну ситуацију чини алармантном и са несагледивим последицама“. Историчар професор др Хакиф Бајрами је отишао најдаље са изјавом да „иза оваквог масовног одласка Албанаца стоји неки тајни договор светских моћника“.

Удружење „Мајка Тереза“ које делује на Косову бележи да 18 осто становништва живи у екстремном сиромаштву са 0,90 центи на дан, док 27 одсто њих живи у сиромаштву са свега 1,40 евра на дан. Незапосленост на Косову и Метохији је изнад 60 одсто радно способног становништва.

Медији спекулишу да је од августа прошле године, па све до данас са Косова избегло више од 100 хиљада људи. Евидентно је да званичници крију податке колико је заиста грађана напустило Косово. Будући да се ни ова званична, ни она незванична држава не оглашавају, новинари покушавају самостално да истраже зашто толики народ бежи са Косова.

Портал GazetaExpress.com својевремено је пренео да су Уједињене нације сакриле од јавности извештај шефа мисије за просторни програм УН Бакарија Кантеа у коме се каже да је НАТО 1999. године, бацио на Косово пројектиле са близу десет тона осиромашеног уранијума. Бомбардовање НАТО снага десило се у време сетве, тако да је осиромашени уранијум утицао на квалитет ваздуха, земље и воде, што значи да се увукао у ланац исхране. Као последица тога већ сада грађани Косова трпе последице контаминације радиоактивним материјалом. Подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“ показали су да је у последњих десетак година број оболелих од леукемије и лимфома повећан за 110 одсто, док се број умрлих од ових болести повећао за 180 одсто.

Председник Скупштине АП Косова и Метохије Славко Стевновић за портал Web-tribune.com каже да је Запад само искористио Албанце. „Огроман је проценат оболелих од карцинома. Млади немају где да се запосле – не може се живети само од дроге и белог робља. Прошла их је еуфорија да ће срећно живети, само ако успеју да протерају Србе са Косова и Метохије. Видели су да су добили Јариње и Брњак, али немају независност. Нема светле будућности и траже други излаз“, каже Стевановић.

Актуелне политичке прилике наговештавају да сви они Албанци који су напустили Косово и Метохију неће добити азил у Мађарској, јер за то не постоји никакав политички разлог, те ће на основу споразума о реадмисији са ЕУ сви бити враћени у Србију. Међутим, остаје нејасно које дозволио Албанцима да тако небезбедно „крстаре“ Србијом. Прелазак преко Јариња и Брњака до сада није био тако једноставан, док су сада за небезбедан пут у непознато биле довољне само потврде Косова. Званичан став премијера Александра Вучића је да ће државни органи поступити по упутству из Брисела, само што званичници Европске Уније треба да коначно кажу како да Србија поступи у насталој ситуацији.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: