ТАЈНЕ СЛУЖБЕ: ПОТПУНА КОНТРОЛА ЈАВНОСТИ

TAJNE SLUŽBEДанас је на сцени тотално шпијунарање. Тајне службе контролишу све информативне токове и канале. Почев од телефона, преко интеренета и друштвених мрежа. Оне контролишу, прислушкују и утичу на одлуке шефова држава и влада, али и на друштвене елите и грађане уопште. Сведоци смо да тајне службе делују као „саветници“, али и као стварна моћ многих влада и шефова држава, а можда и више од тога. Њихова овлашћења уређена су законима, али је често на делу неписани кодекс понашања који се правда основним потребама одбране и очувања јавног поретка.

На глобалном нивоу постоји разрађени систем уплива тајних служби у све светске тајне. Ипак, и њима се поткраду грешке. Примера ради, Сноуден и Асанж су на „светлост дана“ изнели једну потпуно мрачну страну деловања америчких тајних служби. Политичари често користе услуге тајних служби или су и сами део обавештајних игара ради спровођења одређених утицаја или стицања профита.

Србија је у дигиталној ери где као и свуда у свету постоји одређен утицај тајних служби. Тајне грађана и држава су све више ускладиштене у великим базама података које неретко служе за контролу јавног мњења или уцену појединаца од утицаја. Тајне службе формално делују у форми заштите уставног поретка, али се догађа да штите или намећу факторе утицаја у друштву. Сведоци смо јаког уплива тајних служби у медијску сферу.

Последњи таблоидни скандал са „Информером“ и низом других медија у Србији указује како се тајне службе поигравају са медијима пласирајући разне дезинформације у форми пикантерија из приватног живота политичара или утичу на уређивачке политике медија у Србији. Користећи изворе тајних служби медији се налазе често у позицији тзв. „екслузиве“, а заправо добијају не „жуте“, него сиве облике информација које вређају јавни морал. У ери дигиталне револуције тешко је одбранити се од информатичког шпијунирања. Суштина заштите је стварање минимума приватности и достојанства људи. Ипак изнад морала и друштвених вредности су информације које су доступне тајним службама, које све мање уходе, а све више прислушкују, надзиру, скенирају и копирају.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: