ПОГЛЕД У НАЗАД: СИТ ГЛАДНОМ НЕ ВЕРУЈЕ

ŠTRAJKНекда се на Западу говорило да „светом кружи баук комунизма”. Данас се може с правом рећи да светом кружи баук капитализма, и то глобалног, корпоративног, државног, монополног у зависности од степена развоја капиталистичког система. Глобалне кризе које су периодично потресале свет у прошлом, па и у овом веку, у функцији су проветравања, исисавања и упумпавања капитала, што појачава светско сиромаштво и јача олигархијско богатство.

По истраживању Међународне хуманитарне организације „Оксфам“ један проценат најбогатијих људи на свету ће 2016. године поседовати богатство 99 одсто светске популације. Светска економска криза и рецесија утицала је на додатно богаћење оне олигархије која је и изазвала кризу, а то су велике корпорације, банке и хеџ фонодови. Богатство једног процента најбогатијих повећано је са 44 одсто у 2009. на 48 одсто у 2014. години. У 2016. години они ће имати удео од преко 50 одсто у светском богатству. Просечно богатство појединаца из „елитних један одсто“ је 2,7 милиона долара (2,3 милиона евра), наводи се у анализи Оксфама.

Државе сиромаше „одливом“ девиза у пореске рајеве, банакарским шпекулативним и зеленашким пословима, изазивањем банкротства и рецесије, а онда и дефлације у многим државама по неолибералном моделу. Србија је већ деведсетих година била пионир и живи експеримент јачања уског слоја богатих преко сиромашења грађана. У следећој фази држава је јачала бирократски слој уз помоћ јавних предузећа и агенција. Грађани су упадали у дужничко ропство, а срећни су били они који су имали плату 200 евра.

Србија је прошла тежак пут великог одлива националног богатства и капитала у пореске рајеве. Капитализам је увек одржавала средња класа. У Србији готово да нема средње класе. Постоје само богати и сиромашни, задужени и они који узимају камате, профите и зеленашку добит. Историја нас учи да социјално раслојављање рађа покрете и партије који су склони радикалним решењима у друштву, укључујући ту и видове социјалног и политичког бунта који могу да се претворе у неконтролисано насиље.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: