ЕКОНОМСКА ТЕМА: ЦИПРАС УЗДРМАО ЕУ

NOVAC U RUKAMAУ протеклих пет година рецесија у Европи отворила је низ суштинских питања за функционисање тзв. евро-зоне.Чланице ЕУ данас дугују више хиљада милијарди евера Међународном монетарном фонду (ММФ) и Европској централној банци (ЕЦБ). Дужничко ропство слама многе европске државе. Откако је уведена европска монета Грчка је постала највећа жртва експеримента званог евро. Најављен је европски талас промена у државама које дужничко ропство више не могу да издрже. Постоји известан страх од синдрома „Ципрас“ у ЕУ, а домаћи медији преносе информације да поједини политичари у Србији тихо најављују да су спремни да испробају Ципрасову формулу не би ли се дочепали власти.

Откако је уведена европска монета Грчка је постала највећа жртва експеримента званог евро. Сада Грчка има нову владу на чијем је челу вођа радикалне левице СИРИЗЕ Алексис Ципрас. Нова Грчка власт је најавила прекид односа Грчке са тројком кредитора које чине ММФ, ЕЦБ и Европска комисија. Лидери развијених држава еврозоне су скептични према најавама политике СИРИЗЕ, док са друге стране Алексис Ципрас добија одређену подршку респектабилних политичких партија са југоистока и југа Европе.

Нобеловац Јозеф Штиглиц као велики противник штедње и мера ММФ каже да ништа није тако поделило Европу као евро. Политика штедње једноставно није успела на нивоу целе ЕУ. Политике које су испробане у Грчкој нису успеле, што се види и на примеру Шпаније, а незадовољство грађана је присутно и у другим земљама. Евидетно је да САД имају нови економски палан за функционисање еврозоне, односно стварање потребе за ширим инвестирањем и економским отварањем држава ЕУ. Политика штедње у ЕУ коју је заговарала немачка канцеларка Ангела Меркел је на великим преиспитивањима у пракси.

Европа се налази пред великим структурним променама како због последица рецесије и садашње дефлације у низу држава еврозоне, конфликта ЕУ са Русијом у вези са Украјином, тако и због офанзивнијег деловања САД у Европи, што је све скупа утицало да се пробуди шири радикални леви покрет у многим европским земљама. Нова радикална левица у Европи представља један облик протеста и отпора према ММФ и глобалистичком приступу вођења држава. Посебно је присутан отпор „евродоминацији“ Немачке по свим питањима.

У датим околностима на глобалном плану своју шансу да политички профитира препознао је потпредседник ДС Борко Стефановић. Како преноси „Информер“, Стефановић блиским сарадницима говори како су принципи немачке штедљивости увелико превазиђени. Тврди да је потребан „револуционарни раскид“ са неолибералним концептом државе и економије, који је у Србији увео Зоран Ђинђић. Упитан од новинара да прокоментарише ове наводе Стефановић је одговорио да су то све глупости које долазе од режима и да он нема намеру да руши свог партијског шефа др Бојана Пајтића.

Коментаришући поруке свог грчког колеге Алексиса Ципраса, кога иначе сматра пријатељем Србије, премијер Александар Вучић је поручио да верује у тежак рад, у тешке структурне реформе, у промену наших навика, наше свести и у мукотрпно оздрављење наше привреде, те је у остварењу структурних реформи више ближи Немцима, Аустријанцима или скандинавским народима него што би се поредио са јужноевропским земљама.

Да не би Ципрасов модел освајања власти изазвао непредвиђене сценарије који би умногоме пореметили америчке интересе у Европи сада се отвара питање ревизије ММФ и процеса демократизације европских држава које су у дужничком ропству. Зато је у ЕУ све присутнија критика мера штедње у дужничким државама.

Томисав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: