ГЕОЕКОНОМИЈА: ЛОШИ ЕФЕКТИ ЕМБАРГА

EKONOMSKE SANKCIJEЕвропска унија и Русија, свака на свој начин, улазе у нови циклус кризе са озбиљним последицама и дужим периодом обнове и стабилности. На европском континенту у наредних неколико година економска криза биће праћена и енергетском кризом. У истом пакету биће разни облици социјалних побуна, почев од уличних демонстрација, штрајкова, па све до, ескалације организованог криминала и спонзорисаног тероризма, укључујући ту и акције исламских екстремистичких организација. Наведени песимистички, али у сваком случају реал политички сценарио по принципу „домино ефекта“ неће моћи да заобиђе Србију.

Болна рецесиона криза неће заобићи ни Руску Федерацију. По оцени првог потпредседника Владе Руске Федерације Игора Шувалова, Русију чека погоршање у привреди, као и пораст незапослености. „Грађани ће морати да науче да живе другачије, како да троше новац на лекове на које су навикли, а сада не могу да их купе, како да плаћају многе услуге“, сматра Шувалов.

Економско погоршање у Русији у оквиру глобалне економије и међународних односа битно ће се одразити на низ држава, пре свега малих и економски слабијих у Европи и оних које су у значајним економским везама са Руском Федерацијом. Русија иде „тешким путем,“ али за сада се руски народ ујединио око политике председника Владимира Путина. Британски лист „Гардијан“ пише да „ако Путин одлучи да буде нови Милошевић, Запад ће бити суочен са новом поделом Европе“. У исто време, западне силе нису превише заинтересоване да се озбиљније умешају у решавање кризе. Председник САД Барак Обама је свестан да је за сада неизводљиво политички наудити Путину, јер иза њега стоји одлично организован државни апарат, обавештајне структуре и јака војска.

Истраживања јавног мњења у Србији указују да је углед премијера Александра Вучића велик и  да грађани дају отворену подршку актуелној реформској политици. Међутим, ни једна криза која траје дуже од три године у континуитету тешко да може да се издржи без унутрашњих потреса. Током деведесетих година Србија је била под санкцијама. Неправедне и ничим изазване санкције, како су их тада називали медији под контролом Слободана Милошевића, учиниле су да дође до свеукупног друштвеног заостајања и сиромаштва. Изолацијом и притиском на Србију велику цену платио је и балкански регион. По истом принципу, притисак који данас врше западне силе на Русију вратиће им се попут бумеранга.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: