МУФТИЈА ЗУКОРЛИЋ: ЈА НИСАМ „ШАРЛИ ЕБДО“

Muftija Moamer ef. ZukorlićГотово да нема Бошњака у Рашкој области чија је реч већа и значајнија од речи муфтије санџачког Мoамера еф. Зукорлића. Препознатљив као заговорник аутономашких политичких схватања, али и просветитељских напора када је муслимански свет на овим просторима у питању, муфтија Зукорлић привлачи велику пажњу домаћих и страних обавештајних служби, политичара, аналитичара, стручне и шире јавности. 

Краси га бистрина ума, али и умешност да на „оштрици жилета“ одржава тензију са готово свим „београдским режимима“. Никога не би изненадило да је његових руку дело недавно окупљање становника Новог Пазара на Тргу Гази Иса-бега ради исказивања незадовољства због нарастајуће исламофобије у Евопи. У циљу објективног сагледавања трагедије хумористичког листа „Шарли ебдо“ нужно је истаћи поједине ставове муфтије Зукорлића које је изнео у ауторском тексту „Крвави тетатар у Паризу“ објављног 30. јануара на порталу Санџак прес.

У уводном делу муфтија Зукорлић најоштрије је осудио такозвани терористички напад на часопис „Шарли Ебдо“. За разлику од већине аналитичара који су обрађујући ову тему форсирали израз тероризам и екстремизам, муфтија Зукорлић сматра да се овај акт не може сматрати тероризмом, већ да је у питању атентат, ликвидација или криминални акт, јер су га починили појединци, а не организација. „Напад на Шарли Ебдо не може се проматрати једноставно, већ га је неопходно сагледати са више аспеката, зато што су узроци и посљедице сувише компликовани за црно-бијелу, једнообразну перцепцију. Иако јесте брутални чин насиља са трагичним посљедицама по животе дванаесторо људи, било би веома наивно прихватити да се ради о фанатичном тероризму, игноришући могућност атентата или терористичког акта неких других интересних фактора“, сматра муфтија Зукорлић.

Муфитија поручује да је ислам неспојив са тероризмом или било којим другим обликом насиља и због тога све оне који не желе да вређају муслимане љубазно моли да се устегну од повезивања тероризма са исламом, било да су политичари, новинари или аналитичари. „Не користите изразе попут исламски тероризам, радикални исламизам, џихадизам и слично. Довољно је да кажете тероризам, радикализам, фанатизам, екстремизам и томе слично“, пише муфтија Зукорлић.

Објективност у информисању или аналитичком сагледавању догађаја или појаве представља основну одредницу етичког и професионалног квалитета једног медија. Муфтија Зукорлић примећује да „Шарли Ебдо“ није информисао, нити објективно анализирао, већ је производио вести и догађаје што је произвело трагичне последице. Милионску протесну шетњу предвођену бројним државницима у Паризу муфтија Зукорлић сагледава као акт империје која брани своје границе, своје грађане и своју уметност. „Ако дубље завиримо испод вербалног бљештавила данашњице, која сва врви од приче о једнакости, демократији и људским правима, увјерит ћемо се да западна цивилизација етички није далеко одмакла од своје римске предходнице“, сматра Зукорлић.

Иако су се својевремено и ИСИЛ и Ал-Каида отимале око преузимања одговорности у вези са паришком трагедијом, муфтија Зукорлић сматра да „ни на најпримитивнијем систему правде нећемо моћи да ставимо те двије половине за исто кривично дело“, јер су обе организације већ дуже време у отвореном непријатељству.

„Под незапамћеном харангом, многи муслимани су се – било из страха или непромишљености, било из жеље да амортизују зло освете која би могла услиједити – придружили мантри ‘Ја сам Шарли’. То је требало да заврши осудом терористичког чина у Паризу. Ако и јесте, значило је и подршку бласфемији, светогрђу и богохуљењу које је перманетно ширио овај часопис. Зато ја нисам, и нећу и не могу никада бити Шарли Ебдо, јер нећу никога да вријеђам нити изазивам мржњу“, поручује муфтија санџачки Моамер еф. Зукорлић, уз напомену да ако је ово у Паризу био позоришни комад, веома је лоше изрежиран и још лошије одигран.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: