ГЕОЕКОНОМИЈА: ГАС ПРОБУДИО ХЛАДНИ РАТ

putin-gasovodУкрајински конфликт, санкције ЕУ и САД према Русији, отказивање „Јужног тока“ и обнављање „Хладног рата“ и старих блоковских подела, утицаће да компанија „Гаспром“ 2019. године престане да доставља гас Европској унији преко Украјине. Због тога је Руска Федерација решила да поред постојећег северног гасног тока активира гасовод који ће преко Турске и Грчке допремати гас корисницима у ЕУ. Уз додатно улагање у гаснe конекцијe Русија је направила гасни споразум са Турском, Кином и Ираном.

Нема сумње, у новом геоекономском пројекту гасне стратегије званичног Кремља, Турска постаје нови светски лидер у свери енергетике. Гаспром ће у изградњи гасовода до Турске обезбедити испоруку природног гаса у количини од око 60 милијарди кубних метара на руско-турској граници, уз обавезу да се ЕУ „снађе“ по питању интерконекције гасовода. На тај начин ће Турска бити у прилици да креира европску енергетску политику.

Санкције према Русији не одговорају ЕУ, већ САД. Дужина кризе у Украјини и заоштрени односи Брисела и Москве негативно ће се одразити на енергетску стабилност и безбедност Европе у целини, уз могуће конфликте у самој Унији због интереса њених чланица које временом губе своју енергетску стабилност. Све то може реално да изроди унутрашње поделе у ЕУ рачунајући ту и непослушност чланица ЕУ према одлукама из Брисела, Берлина или Вашингтона. Окретање Русије према Средњем и Далеком Истоку је штетно за Европу, јер је Русија фактор европске безбедности и енергетске ефикасности.

Са друге стране, САД су покренуле своју информативну машинерију да би убедиле свет да Русија губи своје геостратешке позиције како у Европској унији, тако и на подручју балканског региона. Америчка агенција Стратфор сматра да Русија посебно у Србији и Бугарској губи трку с Европском унијом. Важан разлог за то види у слабљењу финансијске снаге Русије и у одустајању Москве од изградње „Јужног тока“, од којег су земље балканског региона очекивале значајне приходе.

По свему судећи, звецкање оружјем великих сила држи свет у великој опасности од евентуалног сукоба савременим борбеним системима који би имао неслућене последице по човечанство.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: