ДВОСТРУКИ СТАНДАРДИ: ШАРЛИ НИЈЕ РТС

Блог Жикишон аутор: Сава Бабић

Блог Жикишон
Илустрација: Сава Бабић

Некада се новинарство звало „седма сила”, а сад је мање-више у функцији репресије или се на њу атакује као на цивилно-војни циљ. Недавни терористички акт на паришки хумористички часопис „Шарли ебдо” може нас подсетити на страдање 16 запослених у РТС-у током бомбардовања Србије 1999. године. На ово је смислено подсетио амерички професор Ноам Чомски, приметивши да напад НАТО на српску телевизију није изазвао масовне протесте у свету нити згражање јавности. Чомски напомиње да није било парола „Ја сам РТС“, нити истраге о коренима напада.

Када је реч о листу „Шарли ебдо” , злочин терориста усмерен је на животе новинара који сатирично пишу или цртају о исламу и верским ауторитетима и има тежину верског реговања на вид изражавања. Исламисти су послали својеврсну крваву опомену, а страдали карикатуристи су добили постхумно признање милина људи у Француској и Европи. Страдање новинара и радника РТС 1999. године сматрало се ратним циљем. Како наводи Чомски, портпарол Пентагона Кенет Бејкон рекао је у Вашингтону да је „српска телевизија део Милошевићеве убилачке машинерије исто као и војска“, што ју је, према том тумачењу, чинило легитимном метом напада. Тако је новинарство као глобална професија у појединим деловима света дискриминисано.

Амерички социолог и филозоф Ноам Чомски је написао низ књига у вези са тзв. „хуманитарним интервенцијама”, употребом медија као ратних штабова и саветника за сукобе и планирање криза. Њихови злочини против нас, закључује Чомски, нису исто што и „наши злочини против њих, пошто потоњи нису злочини већ племенита одбрана највиших вредности, понекад с ненамерним пропустима“. Ова иронична, али и истинита констатација највећег критичара америчке спољне политике и глобалног света Чомског отвара друга питања и размишљања.

Изгледа да је професија новинар и јавност нису у истој категорији значења, третирања и одавања признања на Западу и негде другде. Јер све што постоји „негде другде” подложно је казни, односно налази се ван  професионалних правила и етичког кодекса. Јавност Србије и новинари одали су почаст страдалима у редакцији „Шарли ебдо”, али су заборавали да се отвреније подсете на страдање запосених колега током НАТО агресије на Србију. Све ово отвара питање да ли је  редакција „Шарли ебдо” била војни циљ исламисита, попут РТС 1999. године?

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: