ПОЛИТИЧКЕ ПРОМЕНЕ: ГРЧКА ЛЕВИЦА БУДИ ЕВРОПУ

syriza_rtr_imgНа превременим парламентарним изборима у Грчкој победила је радикална левица.
На велика врата ушла је СИРИЗА на челу са Алексисом Ципрасом која је услед велике рецесије у Грчкој окупила око себе већински део бирачког тела. СИРИЗА је победила, јер је обећала својим бирачима да ће успоставити нове економске одонсе унутар Грчке и према ЕУ и ММФ.

Систем „стезања каиша“ по упуству ММФ-а у Грчкој је такав да је 60 одсто младих до 25 година без посла. Највећи део породица се издржава од пензија. Преко 200 хиљада младих Грка је у последњих пет година напустило домовину тражећи широм ЕУ шансу за нови почетак. Европа је сада под великим таласом реалних политичких промена.

Евидентно је да је нова политичка опција СИРИЗА нека врста социјално-политичке алтернативе досадашњим партијама конзервативног и левог политичког центра који се истопио у различитим облицима интересног организовања и фракцијских подела. ЕУ прети талас радикалних политичких промена и прегруписавања унутар ЕУ због све присутнијег раслојавања богатог и осиромашеног севера и југа.

У току је и промена политичких генерација које прихватају вођство у државама ЕУ, пре свега генерације које очекују промене и заокрет у подржавању вредности националних држава унутар Уније. Грчки „сценарио“ промена захватиће низ држава Европе као вид одговора на тежину кризе, социјалног девастирања националних економија и држава. Победа СИРИЗЕ је политички позив за кључне генерацијске и структурне промене у Европи који је и даље под видним притиском САД и програма ММФ-а. Пораз Нове демократије и ПАСОК говори да грчки народ не жели да прихвата „диктате“ из ЕУ по сваку цену. Грчка ће ипак остати у евро зони.

Долазак СНС-а на власт у Србији представља својеврсни политички благовесник промена. Србија је кренула храбро у тешке реформе. Покренут је тежак посао унутрашњих мера консолидације економије и јавног сектора. Грчка искуства треба да буду политичка поука Влади Србије да препозна границу издржљивости грађана. Србија се сада бори да стабилизује своју економију уз консултације и одобрење са ММФ.

Међутим, не треба изгубити из вида искуства Грчке у последњих пет година која су изазвала национални револт и промену власти. Иксуства Грчке су показатељ значаја дефинисања сопствених националних и државних интереса. Економска и социјална стабилност Србије је најважнији задатак владе. Важнији чак и од евроинтеграција. Грчки изборни преокрет Србију треба да поучи да је свака власт променљива и да нема великих странака, већ само оних које следе изборну вољу својих гласача.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: